24.11.2015. 21:16
0
Obama o rušenju ruskog aviona: Turska ima pravo štititi svoj zračni prostor
Američki predsjednik Barack Obama je u vezi s današnjim obaranjem ruskog vojnog aviona, nakon što je narušio turski zračni prostor, izjavio da Turska ima pravo štititi svoj suverenitet, javlja Anadolu Agency (AA).

"Turska, kao bilo koja zemlja u svijetu, ima pravo braniti svoj teritorij i zračni prostor", istakao je američki predsjednik.

Nakon sastanka s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom u Bijeloj kući, Obama je izjavio da Turska ima pravo štititi svoj zračni prostor.

"Sada je najvažnije da se omogući da Turci kao i Rusi međusobno razgovaraju kako bi se otkrilo šta se tačno desilo. Bitno je poduzeti i mjere kako bi se spriječilo podizanje tenzija", rekao je Obama.

Dodao je kako bi bilo mnogo manje prostora za incidente kao što je današnji da je Rusija usmjerila svoje napore protiv terorista ISIS-a.

"Da je Rusija svoju energiju usmjerila protiv ISIS-a, bilo bi manje prostora za neke greške i moguće tenzije", rekao je Obama.

Podsjetio je da su ranije izrazili želju da i Rusija učestvuje u međunarodnog koaliciji protiv ISIS-a.

Istakao je ipak kako se Rusija umjesto borbe protiv ISIS-a posvetila jačanju sirijskog režima Bashara al-Assada.

Turske oružane snage jutros su oborile letjelicu koja je uprkos upozorenjima nastavila narušavati turski zračni prostor. Vojni avion ruske proizvodnje tipa SU-24 oboren je nedaleko od tursko-sirijske granice nakon deset upozorenja u pet minuta, a presrela su ga i srušila dvaturska lovca tipa F-16 jutros u oko 9.30 po lokalnom vremenu, saopćeno je iz Generalštaba Oružanih snaga Turske.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.