25.11.2015. 13:49
0
Uznemirujuće: Policajac ubio crnog dječaka ispalivši u njega 16 metaka
Šef policije i gradonačelnik Chicaga uputili su u utorak navečer svečani poziv na smirivanje, neposredno nakon što je bijeli policajac optužen za ubistvo crnog tinejdžera, te objavljena šokantna video-snimka na kojoj policajac ubija mladića sa 16 metaka.

Ta bi snimka mogla povećati rasnu napetost u trećem gradu SAD-a, nakon sličnih policijskih zlopotreba koje su u zadnjih 18 mjeseci izazvale nemire u drugim gradovima u zemlji. 

Prizori snimljeni kamerom iz vozila snaga reda otkrivaju okolnosti u kojima je prošle godine brutalno ubijen Laquan McDonald u dobi od 17 godina.

Hodajući na cesti s predmetom u ruci – vlasti tvrde da je riječ o nožu – čini se da se mladić ne želi odazvati policajcima koji ga žele pregledati, ali u isto vrijeme ne izvodi nikakav prijeteći pokret prema njima. Kad se dječak udalji prema rubu ceste, policajacJason Van Dyke otvara vatru, pokosivši Laquana McDonalda. Dok leži na tlu, policajac nastavlja hladnokrvno pucati.

Nakon objave te video-snimke, Chicago strahuje od nereda. Stotine osoba počelo se u utorak navečer okupljati na raznim mjestima u gradu blokirajući saobraćaj, saopćili su američki mediji. Došlo je do nekoliko napetih situacija sa snagama reda.

Jason Van Dyke (37) optužen je za “ubistvo s predumišljajem”. Kazneno gonjenje policajca veoma je rijetko u SAD-u, a u Chicagu već desetljećima nijedan policajac nije optužen za ubistvo na dužnosti.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.