25.11.2015. 14:27
0
"Turska pruža podršku ISIL-u, te puštaju ekstremiste preko svoje granice"
Penzionisani američki general Wesley Clark potvrdio je ruske navode o podršci koju Turska pruža "Islamskoj državi" i naveo da Turci puštaju ekstremiste preko svoje teritorije i kupuju islamističku naftu.

"Islamska država" nije samo teroristička organizacija, već sunitska teroristička organizacija koja napada šiite, pa tako koristi Turskoj i Saudijskoj Arabiji", navodi Clark.

Na pitanje CNN-a da li to znači da je Vladimir Putin govorio istinu kada je optužio Ankaru da pomaže islamiste, Klark je odgovorio da je poznato ponašanje Turske, ali je odmah optužio i Rusiju da podržava "teroristički režim Bashara al Assada".

Još neki američki funkcioneri, koji su, za razliku od Clarka, i dalje aktivni, poput potpredsjednika SAD Joa Bidena, optuživali su neke saveznike SAD za stvaranje "Islamske države".

"Oni su najveći problem. Toliko su željeli da sruše Assada da su svima davali novac i oružje", rekao je Biden, a mediji su odmah objavili da je mislio na Tursku i Saudijsku Arabiju.

Ipak, samo nekoliko dana kasnije Biden je "promijenio mišljenje" i prestao je tako da govori.

"Koliko ja znam, NATO ne sudjeluje u vazdušnoj odbrani Turske", objasnio je Clark.

(Srna)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.