26.11.2015. 11:53
0
Rutte: Nema sumnji u tačnost turskih informacija o slučaju obaranja ruskog aviona
Holandski premijer Mark Rutte tvrdi da nema nikakvih sumnji u podatke da su turske zračne snage oborile ruski vojni avion zbog povrede zračnog prostora u južnom pograničnom pojasu Turske.
Premijer Rutte je u današnjem obraćanju holandskom parlamentu, a na upit zastupnika opozicije komentirao rušenje ruskog aviona na tusko-sirijskoj granici i tom prilikom naglasio da nema nikakvih sumnji u podatke koje je zvanična Ankara objavila o tom slučaju.

"Turska je naš saveznik u NATO-u. Članice NATO-a su potvrdile tačnost turskih informacija o tome da je ruski avion povrijedio njen zračni prostor i to je potvrdio i sam generalni sekretar Saveza, ali i savezničke obavještajne jedinice“, kazao je šef holanske vlade.

Rutte je dodao da je NATO potvrdio da je turska strana u deset navrata upozorila ruske pilote da ulaze u turski zračni prostor.

U utorak ujutro su dva aviona tipa F-16 turskih zračnih snaga tokom patrolne kontrole u skladu sa pravilnikom o angažmanu u roku od pet minuta deset puta upozorili ruski avion SU-24 da krši turski zračni prostor, a potom intervenirali.

Rusija je saopćila da je oboreni avion koji je pao u sirijskoj pograničnoj regiji Bayirbucak, nedaleko od turskog Hataya pripadao njenim zračnim snagama. NATO je potom potvrdio tačnost turskih navoda da je ruski avion povrijedio turski zračni prostor.

Ruski avioni su i početkom oktobra povrijedili turski zračni prostor. Ruski zvaničnici su tada uputili izvinjenje i obećali da se to neće ponoviti. Turska je tada ponovila stav da će, u skladu sa pravilnikom o angažmanu zračnih snaga, vojno odgovoriti na povredu njenog zračnog prostora.

(Anadolu Agency)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.