29.11.2015. 8:52
0
Ambasada Turske u Moskvi: Turski građani na meti Rusa, policija upala u studentski dom i provjeravala pasoše Turaka
Ambasada Turske u Moskvi u subotu je pozvala ruske vlasti da obustave pritisak na turske građane koji žive u Rusiji. Iz ambasade naglašavaju da su, nakon što je Turska oborila ruski avion, turski državljani stalna meta napada, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovih dana Ambasada je dobila veliki broj poziva turskih građana iz raznih dijelova Rusije koji se žale na uznemiravanje od ruskih vlasti.

"Nakon što smo došli do detalja o incidentima, zatražili smo objašnjenje od ruskih vlasti o pitanju žalbi koje smo dobili i zamolili ih da zaustave pritisak na turske državljanje", navodi se u saopštenju Ambasade.

Očevici su za Anadolu Agency (AA) rekli da je ruska policija u subotu ujutru upala u studentski dom u Saratovu te tom prilikom provjeravala pasoše samo turskih studenata. Prema tim informacijama, neki od turskih studenata su nakratko zadržani nakon pregleda putnih isprava.

Turski državljanin Cemalettin Yavuz, istraživački asistent Trakya univerziteta u Turskoj, priveden je od strane ruske policije u subotu zbog navodnog prekšaja vezanog za vizu. Prema navodima turskog univerziteta, Yavuz je boravio u Chuvashiji, Republici Ruske Federacije u okviru programa obuke i bio je ilegalno zatvoren. On je odveden na sud gdje koji mu je izrekao kaznu od 500 rubalja (75 dolara) i zabranom ulaska u Rusiju u trajanju od pet godina.

Prema turskim diplomatskim izvorima, najmanje 26 turskih privrednika u srijedu je pritvoreno u ruskom crnomorskom gradu Krasnodaru. Ministarstvo vanjskih poslova Turske u subotu je pozvalo svoje državljane da odlože putovanja u Rusiju, ukoliko ona nisu hitna, zbog zategnutih odnosa dvije zemlje.

Turske vazdušne snage, u utorak, 24. novembra, oborile su ruski avion SU-24 zbog kršenja turskog vazdušnog prostora, iako su ruski piloti upozoreni deset puta u roku od pet minuta da promjene pravac kretanja. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.