30.11.2015. 16:24
0
Dvojica Izraelaca proglašeni krivim za ubistvo 16-godišnjeg Palestinca
Sud u Jerusalemu proglasio je krivim dvojicu izraelskih mladića zbog ubistva 16-godišnjeg Palestinca Mohammeda Abu Khdeira koji je u julu prošle godine spaljen u Istočnom Jerusalemu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sud je odgodio izricanje presude za prvooptužeog u ovom slučaju, 31-godišnjeg Ben Haima Yosef Davida, nakon što je ustanovljeno kako nije psihički sposoban da prisustvuje današnjem ročištu. Sud je to ročište odgodio za kraj sljedećeg mjeseca. 

Abu Khedira je otet i živ spaljen prošle godine nakon što su tijela beživotnih ubijenih izraleskih tinejdžera pronađena na Zapadnoj Obali. Tijelo Abu Khedira pronađeno je nekoliko sati nakon otmice u šumi nadomak grada, a ustanovljeno je kako je živ spaljen.

Nakon ovog događaja porasla je napetost između Palestinaca i Jevreja što je dovelo do pokretanja izraelske ofanzive na Pojas Gaze.

"Trojica Izraelaca su priznala da su Abu Khdeiru ubrzo nakon što su ga oteli, živog zapalili u šumi u Jerusalemu", kazao je advokat porodice Abu Khdeira Muhennet Jabbara.

Jabbara je istakao kako su dvojica Izraelaca kriva za učestvovanje u događaju, a da je advokat Yosefa Davida sudu podnio izvještaj u kome je navedeno da David nije psihički sposoban da prisustvuje današnjem ročištu.

"Abu Khdeir je ubijen zato što je Arap. Izraelski sistem je još jednom zaštitio ubice zato što su Jevreji", kazao je arapski član izraelskog parlamenta (Knesset) Eymen Avde.

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.