30.11.2015. 22:05
0
Avion sa tijelom stradalog ruskog pilota stigao u Rusiju
Avion sa tijelom pilota koji je poginuo kada su turske vazduhoplovne snage prošle sedmice oborile ruski vojni avion, koji je narušio turski zračni prostor, sletio je u bazu Čkalovski, sjeverno od Moskve, javlja Anadolu Agency (AA).

Avion su u bazi dočekali ruski ministar odbrane Sergei Shoigu i komandant ruskih vazduhoplovnih snaga Victor Bondarev.

Avion sa tijelom ruskog pilota Oleg Peshkova je ranije danas poletio sa aerodroma u Ankari i uputio se prema Rusiji.

Njegovo tijelo je prošlog vikenda prebačeno iz Sirije u južnu Tursku, a potom avionom u Ankaru.

U utorak 24. novembra ujutro su dva aviona tipa F-16 turskih zračnih snaga tokom patrolne kontrole u skladu sa pravilnikom o angažmanu u roku od pet minuta deset puta upozorili ruski avion SU-24 da krši turski zračni prostor, a potom intervenirali.

Rusija je saopćila da je oboreni avion koji je pao u sirijskoj pograničnoj regiji Bayirbucak, nedaleko od turskog Hataya pripadao njenim zračnim snagama. NATO je potom potvrdio tačnost turskih navoda da je ruski avion povrijedio turski zračni prostor.

Ruski avioni su i tokom oktobra povrijedili turski zračni prostor. Ruski zvaničnici su tada uputili izvinjenje i obećali da se to neće ponoviti. Turska je tada ponovila stav da će, u skladu sa pravilnikom o angažmanu zračnih snaga, vojno odgovoriti na povredu njenog zračnog prostora.

(Anadolu Agency) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.