30.12.2015. 17:15
0
Merkel, Hollande, Putin i Porošenko potvrđuju svoju predanost za prekid vatre u Ukrajini
Lideri četiri zemlje “Normandijska grupa” (Njemačka, Francuska, Rusija i Ukrajina) su “potvrdile” u srijedu svoju “predanost” za “prekid vatre na istoku Ukrajine” u gotovo dvosatnom telefonskom razgovoru, saopćila je Jelisejska palača.

Angela Merkel, Francois Hollande, Vladimir Putin i Petro Porošenko su ponovo potvrdili svoju predanost za “prekid vatre na istoku Ukrajine” i bez odlaganja usklađenog povlačenja teškog naoružanja”, prema francuskom predsjedništvu.

Ovaj telefonski razgovor na vrhu grupe Normandija je prvi nakon susreta četiri lidera u Parizu 2. oktobra. On se događa kad je uočeno na terenu obnavljanje napetosti, s najmanje tri osobe, jednog ukrajinskog vojnika i dva civila, ubijena posljednjih dana na proruskom separatističkom istoku Ukrajine.

Četiri lidera “su naglasila važnost potpunog uspostavljannja kompletnih mjera iz Minska u 2016. godini”, saopćila je Jelisejska palača, dok je “posebna pažnja data pripremi lokalnih izbora u Donbassu” planiranih za početak 2017. godine.

Oni su također “izrazili svoju podršku radnoj grupi za političke poslove koji moraju pomoći da se definiraju modaliteti izbora do kraja januara 2016. godine uz pomoć OSCE-a i Venecijanske komisije”, precizirao je isti izvor.

Novi “sastanak ministara vanjskih poslova Normandijske grupe bi trebalo da ustanovi uspostavljanje paketa iz Minska do početka februara”, dodalo je dalje francusko predsjedništvo.

Mirovni sporazumi potpisani u Minsku u februaru zahvaljujući francusko-njemačkoj medijaciji doprinijeli su gotovo zaustavljanju borbi u kojima je poginulo više od 9.000 ljudi od aprila 2014. godine.

Kijev i pobunjenici su saopćili u utorak da su zaključili još jedno u nizu primirja, za Novu godinu, nakon što su nedavni sukobi uzdrmali krhki prekid vatre zaključen u septembru. 

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.