1.1.2016. 22:48
0
„Vidjeli smo njihova mrtva tijela po ulicama, psi jedu njihove glave“
Irački grad Ramadi militanti Islamske države zauzeli su u maju, a prije nekoliko dana, nakon dugih borbi, većinu grada je oslobodila iračka vojska.

Nada Saleh, zajedno s nekoliko stotina porodica, sada se nalazi u sigurnosti kampa udaljenog tridesetak kilometara od Ramadija. Ona je za CNN ispričala užase koji su u gradu vladali posljednjih dana kada su ISIS-ovci vidjeli da im grad klizi iz ruku. 

Kako su vladine snage napredovale, ISIS-ovci su počeli odvoditi civile od njihovih kuća. Nada Saleh, zajedno s njenih šestero djece, gledala je kako joj ISIS-ovci odvode muža koji je pokušavao zaštititi svoju porodic. Njen suprug odveden je na ispitivanje s nožem ispod vrata, ali kasnije je uspio pobjeći.

Iračke vlasti procjenjuju da je još oko 1000 porodica ostalo zarobljeno u istočnom dijelu Ramadija koji još uvijek kontroliraju teroristi ISIS-a. Vlasti vjeruju da im oni služe kao živi štit.

"Bez hrane smo dva mjeseca, bez vode zadnjih deset dana", ispričala je jedna djevojka koja je uspjela pobjeći iz ralja ISIS-ovaca. 

"Bili smo iznenađeni kad smo napuštali grad, vidjeli smo samo razorene zgrade i ceste. Nismo uopšte mogli ništa prepoznati, izgledao je kao neki drugi grad", dodala je.

Ispričala je kako je većina ISIS-ovaca ili pobjegla ili poginula u borbama s iračkim snagama. 

"Vidjeli smo njihova mrtva tijela po ulicama. Psi jedu njihove glave, vidjeli smo samo njihove ruke i noge", ispričala je djevojka za CNN, dodavši da su željeli pobjeći ranije, ali je ISIS prijetio da će ubiti svakoga ko to pokuša napustiti grad.

Ova je djevojka jedna od desetaka hiljada koji su posljednjih mjeseci uspjeli pobjeći iz Ramadija. Iračke snage, potpomognute zračnom podrškom SAD-a i zapadne koalicije, oslobodile su veći dio grada prošle sedmice.

(Nedim Pobrić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.