11.1.2016. 21:29
0
Crnogorac Nikolaj Ivanović, član "Pink Pantera", priznao oružanu pljačku u zlatari 2007. godine u Monacu
Navodni član poznate međunarodne gangsterske grupe “Pink Panter” priznao je danas, prvog dana procesa pred pravosuđem u Monaku, oružanu pljačku počinjenu 2007. godine u zlatari u kneževini.

Četrdesetdvogodišnjem Crnogoracu Nikolaju Ivanoviću je suđeno bez navodnog saučesnika Zorana Kostića, zemljaka trenutno u zatvoru u Francuskoj, koji se smatra za lidera “Pink Panthersa”.

Dva navodna pljačkaša su optužena da su ukrala, prijeteći oružjem, komplet novih luksuznih satova “Audemars Piquet”, kao i sat jednog nogometaša koji je bio u zlatari da bi mu se promijenila narukvica. Plijen te pljačke procijenjen je na više od 460.000 eura. Pljačka je izvedena u luksuznoj trgovačkoj galeriji u Monaku.

Pljačkaši su pobjegli u ukradenom vozilu, pronađenom mjesec dana kasnije nedaleko od Monaka, u njemu su se nalazili automatski pištolj, mobilni tekefon i odjeća. Dva muškarca su uhapšena u maju 2009. godine u Parizu. Oni su bili predmet nekoliko međunarodnih potjernica, posebno Švajcarske, Monaka i Crne Gore. Istražitelji su im pripisali pljačke u Monaku, Francuskoj, Njemačkoj i Švajcarskoj, u Lozani i Ženevi.

Nakon čitanja optužnice u ponedjeljak, Nikolaj Ivanović je priznao djela u Monaku i precizirao da su satovi preprodati u Milanu za “200.000 eura”.

- Pink Panter, ja ih ne poznajem, oni ne postoje, ja nemam šefa, nemam tetovažu - dodao je Crnogorac, već osuđivan na tri stroge zatvorske kazne u Francuskoj.

Međunarodna banda nazvana “Pink Panters”, kojoj se pripisuju stotine pljački zlatara u svijetu, je grupa promjenljive geometrije kriminala porijeklom iz bivše Jugoslavije, koji imaju isti operativni princip.

Naziv “Pink Panter” su dali engleski policajci nakon pljačke nekoliko miliona eura izvedenih u Londonu. Dijamant ukraden, bio je sakriven u kozmetičku kremu, kao u jednom uspješnom filmu iz serije “Le panthere rose” (Pink Panteher”) Amerikanca Blakea Edwardsa.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.