29.1.2016. 18:05
0
Velika Britanija: Oluja Gertruda čupala drveće iz korijena
Oluja "Gertruda" pogodila je danas Britaniju vjetrovima koji su duvali brzinom većom od 209 kilometra na čas, što je dovelo do nestanka struje, zatvaranja škola i saobraćajnog kolapsa.

Meteorološka služba izdala je rijetko "crveno" upozorenje za Orkney i Shetland, dok su snažni vjetrovi, kiša i led predviđeni za Škotsku u sjevernu Englesku. 

Više od 13.000 domova u Sjevernoj Irskoj i Škotskoj nema struju nakon što su vjetrovi od oko 209 kilometara na čas pogodili Kerngorms, dok su zatvorene škole na škotskim ostrvima. 

Vjetar je čupao drveće iz korijena, pa su tako završila stabla bukve stara 200 godina u mjestu u Sjevernoj Irskoj. 

Takozvano ćilibarsko upozorenje, što znači "budite spremni", na snazi je danas za Sjevernu Irsku i Škotsku, kao i sjeverozapadnu i sjeveroistočnu Englesku. 

Za veći dio Britanije na snazi je "žuto" upozorenje, koje znači "budite u pripravnosti", za kišne i snježne padavine, kao i mogući led. 

Meteorolozi predviđaju nalete vjetra od 112 kilometara na čas, a moguće i od 128 kilometara na čas duž obala i iznad brdskih područja. Takođe, meteorolozi upozoravaju i na teže uslove za vožnju, saobraćajne zastoje, kao i otkazivanja trajektnih linija i zatvaranje mostova. 

(SRNA)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.