5.2.2016. 18:11
0
UN apelovao na latinoameričke zemlje da "ublaže" zakone o abortusu zbog epidemije zika virusa
Latinoameričke zemlje trebale bi promijeniti svoje restriktivne zakone o reproduktivnom zdravlju kako bi žene mogle da donesu izbor o sigurnom abortusu u jeku epidemije zika virusa, izjavio je u petak u Ženevi čelnik UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad Al Hussein.
Epidemija obično neškodljive groznice u Latinskoj Americi podudarila se s rastućim brojem slučajeva mikrocefalije. Bebe rođene s mikrocefalijom imaju abnormalno male glave.

Neke vlade u regiji preporučile su da žene "sada ne bi trebale zatrudniti". 

- U situacijama u kojima je seksualno nasilje flagrantno, a službe za spolno i reproduktivno zdravlje kriminalizirane, ili jednostavno nedostupne, napori na zaustavljanju epidemije ne bi se trebali jačati fokusiranjem na savjete ženama da ne zatrudne - izjavio je Zeid, visoki povjerenik UN-a za ljudska prava, prenosi dpa.

U Brazilu, koji je u središtu epidemije zika virusa, abortusi su legalni samo kada je žena silovana ili je ta procedura neophodna kako bi joj se spasio život.

Brojne druge zemlje u regiji imaju slična ograničenja, sudeći po Centru za reproduktivna prava, grupi za legalizaciju abortusa sa sjedištem u SAD-u.

- Zakoni i politička praksa koji ograničavaju pristup službama za reproduktivno zdravlje moraju biti odvraćeni zaštitom prava žene na zdrav život - zatražio je  Zeid.

- To uključuje dostupnost kontracepcijskim sredstvima i zaštiti zdravlja majki - kazao je jordanski čelnik UN-a za ljudska prava.
(Fena)

















0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.