6.2.2016. 18:32
0
Cavusoglu: Turska neće zatvoriti vrata pred onima koji bježe od smrti
Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu kazao je kako "teroristička organizacija PKK civile koristi kao živi štit", prenosi Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu je za holandski list "NRC Handelsblad" kazao kako se Turska bori protiv terorističke organizacije, ali na način da ne šteti civilnom stanovništvu, dok PKK civile koristi kao "živi štit".

Ministar je podsjetio na novi migrantski val iz sirijskog Halepa prema Turskoj i dodao kako neće zatvoriti vrata pred ljudima koji bježe od smrti.

On je dodao kako su napadi režimskih snaga sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada na civilno stanovništvo, bolnice i škole, uz podršku Irana i Rusije, trajali i tokom mirovnih pregovora u Ženevi.

"To što prije treba stati. U Halepu živi gotovo tri miliona ljudi. U Turskoj se trenutno nalazi 2,5 miliona sirijskih izbjeglica. Ukoliko ih dođe još dva, to će biti 4,5 miliona. Turska to sama ne može podnijeti", kazao je Cavusoglu. 

Na pitanje da li će Turska primiti 70.000 izbjeglica, Cavusoglu je rekao kako je Turska dosad potrošila devet milijardi dolara, a da je dobila samo 450 miliona dolara.

"To je smiješno. Svi govore 'Kampovi su vam lijepi, bravo Turska. Zaslužujete pohvale' i zahvaljuju nam se. Mi to ne radimo da nam aplaudiraju, mi to radimo iz ljudskosti. Blisko surađujemo s EU. Potreban je zajednički akcioni plan. Ne bi bilo pravedno prema Turskoj da sama nosi tako težak teret", dodao je Cavusoglu i dodao kako Turska radi sve što može.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.