7.2.2016. 19:17
0
Turska: Grad Kilis predložen za Nobelovu nagradu za mir
Grad Kilis, koji se nalazi u blizini granice Turske sa Sirijom, nominiran je za dobitnika Nobelove nagrade za mir, javlja Anadolu Agency (AA).

Ayhan Sefer Ustun, iz Odjela za ljudska prava Partije pravde i razvoja (AK Parti) odlučio je prijaviti grada Kilis za Nobelovu nagradu za mir.

Ustun je kazao kako je u pismu upućenom Komitetu za dodjelu nagrade naveo kako predlaže grad koji je pomogao u zbrinjavanju sirijskih izbjeglica od 2011. godine. Turska je otad, do danas zbrinula više od 2,4 miliona sirijskih izbjeglica i potrošila više od osam milijardi dolara na njihovo zbrinjavanje.

"Želim predložiti Kilis, na jugu Turske, koji se nalazi u blizini granice sa Sirijom. Kilis, koji ima populaciju od 129.000, prihvatio je gotovo isto toliko izbjeglica, odnosno njih 120.000. Primjer solidarnosti i pomaganja je jedinstven i trebao bi biti primjer čitavom svijetu", istakao je Ustun u svom pismu.

Ustun je podsjetio i na dramu koju svakodnevno preživljavaju izbjeglice u Sredozemnom moru, kao i izbacivanja beživotnog tijela dječaka Aylana Kurdija na obale grada Bodruma.

On je kazao kako bi se gradovi kao što su Pariz, London i Oslo, ukoliko bi u njih došao broj izbjeglica gotovo jednak broju stanovnika, doveli u veoma tešku situaciju.

S druge strane, Ustun je kazao kako ljudi u Kilisu, sa izbjeglicama dijele sve, od svojih domova, poslova, tržnica i javnih površina.

(Anadolu Agency) 

Kilis
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.