7.2.2016. 20:36
0
Parlament Alžira usvojio reforme Ustava: Funkcija predsjednika ograničena na dva mandata
Parlament Alžira je na današnjem zasjedanju usvojio prijedlog ustavnih reformi koje uključuju mjeru da jedna osoba može obnašati poziciju predsjednika države u dva mandata, a službeno je priznat i berberski jezik, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjedavajući alžirskog parlamenta Abdel Kadir Bin Salih je saopćio da je reforma Ustava izglasana sa 499 glasova za, dva protiv i 16 suzdržanih. Glasanje je bojkotiralo 89 zastupnika opozicije.

"Ovo je historijski dan za politički život i Ustav Alžira", izjavio je predsjednik te zemlje Abdelaziz Bouteflika, čija je partija, Liberalni front, i bila predlagač reformi.

Ustavne reforme bi trebale na snagu stupiti u narednih 30 dana, tokom kojih se očekuje da ih i zvanično odobri predsjednik Bouteflika i da budu objavljene u Službenim novinama.

Najvažnija odrednica reforme je ta da će predsjednik Alžira tu funkciju moći obnašati najviše u dva petogodišnja mandata.

U Ustavu Alžira danas je i službeno priznat jezik berberske manjine u toj zemlji, a arapski i dalje ima status prvog službenog jezika.

Još jedna od bitnih izmjena se odnosi na imenovanje premijera Alžira kojeg je do sada imenovao Parlament, a ubuduće će biti potrebna i saglasnost predsjednika države.

Reforme također predviđaju da se prilikom izbora predsjednika Alžira formira i nezavisna posmatračka komisija, da parlament raspravlja o međunarodnim sporazumima prije nego ih predsjednik države odobri, te se predviđa i praksa da Parlament jednom mjesečno održava sjednice na kojima će razmatrati prijedloge opozicije.

Reforme preciznije štite pravo građana na mirne demonstracije te sprječavaju praksu da se novinari zbog tekstova kažnjavaju zatvorskim kaznama.

Nacrt reformi Ustava pripreman je od 2011. godine, uz glasno protivljenje opozicije. Reforme su obuhvatile izmjene 73 od ukupno 182 tačke Ustava, a uvedeno je i novih 37 amandmana.

(Anadolu Agency) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.