8.2.2016. 22:47
0
Carla Del Ponte: Ruska intervencija je dobra, napokon neko napada teroriste
Bivša glavna tužiteljica za ratne zločine Carla Del Ponte, koja trenutno za UN vodi istragu o Siriji, izrazila je zadovoljstvo zbog ruskih zračnih udara na "terorističke skupine" u toj zemlji.

"Općenito mislim da je ruska intervencija dobra jer napokon neko napada te terorističke skupine DAESH, Al Nusru i sve njih", rekla je za švicarsku javnu televiziju RTS švicarska pravnica, koja je bila glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu.

Del Ponte, koja je članica UN-ovog istražnog povjerenstva o Siriji, dodala je: 

"Svakako, po onome što znamo, oni (Rusi) ne razlikuju previše teroriste od onih drugih i to već nije tako dobro".

Njene izjave dolaze u času kada mnogi na Zapadu optužuju Rusiju da je djelomično odgovorna za neuspjeh pregovora koji su prošle sedmice trebali početi radi pronalaženja rješenja za petogodišnji rat u Siriji.

Moskva je lani, na zahtjev predsjednika Assada, počela kampanju zračnih udara rekavši da će njena meta biti organizacija Islamska država i druge islamističke skupine.

Međutim, Zapad optužuje Moskvu da gađa umjerene skupine koje se protive sirijskom režimu i pritom ubija civile, što je Rusija ocijenila "apsurdnim".

Del Ponte, koja je prije dolaska na ICTY, radila na zločinima počinjenim u Ruandi, ocijenila je da predsjednik Assad treba učestvovati u mirovnim pregovorima.

"Želimo li primirje, želimo li mir, ponajprije moramo pregovarati s vladom", rekla je navodeći primjer Slobodana Miloševića, bivšeg jugoslavenskog predsjednika koji je umro tokom suđenja na ICTY-ju 2006.

"Milošević je već bio pod istragom kada su Amerikanci u Daytonu pregovarali s njim i postigli mir" 1995., podsjetila je.

(Nedim Pobrić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.