10.2.2016. 8:34
0
U 2015. rekordan broj napada morskih pasa
Tokom 2015. morski psi potpuno neizazvani izveli su dosad rekordan broj napada na ljude - 98, pokazala je evidencija utemeljena na podacima koje su prikupili znanstvenici iz svih dijelova svijeta, upozoravajući da bi uzrok tome moglo biti povećanje temperature oceana i mora.

Tokom prošle godine evidentirano je dvostruko više fatalnih napada na ljude nego prethodne, 2014. godine, kada je broj kobnih ishoda bio u rangu s prosjekom evidentiranim u prethodnih deset godina, rekao je direktor Međunarodnoga registra napada morskih pasa, koji djeluje pri floridskom sveučilištu i posjeduje podatke od 1958., George Burgess, dodavši da je 98 ničim izazvanih napada morskih pasa za deset više od rekorda zabilježenog 2000. godine, prenosi portal croenergo.eu.

Napadi morskih pasa događaju se većinom u sjevernijim dijelovima oceana koji okružuju Sjedinjene Države, budući da povećanje njihove temperature mami razne vrste morskih sisavaca koji ranije nisu ondje obitavali, kazao je Burgess.

Kao primjer je naveo rijedak i neuobičajen incident u kojemu je morski pas iz čista mira napao Njujorčanina dok je daskao u oceanu blizu Long Islanda. 

"S obzirom na trend globalnog zagrijavanja ubuduće možemo očekivati još takvih napada u dijelu oceana sjeverno od Virginije te na drugoj strani ispred obala Kalifornije", upozorio je Burgess.

Objasnio je kako se pretpostavlja da su neuobičajeno visoke temperature oceana uz obalu Sjeverne i Južne Karoline utjecale na povećanje broja napada morskih pasa tokom prošle godine, kada ih je bilo čak 16.

Među njima su i dva iznimno rijetka odvojena napada na dvoje djece u razmaku kraćem od jednog sata.

Pred Floridom je 2015. evidentirano 30 napada morskih pasa, što je polovina od 59 ukupno zabilježenih u Sjedinjenim Državama. Nakon SAD-a, rekordan broj napada morski psi izveli su u Australiji (18) te 8 u Južnoafričkoj Republici.

(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.