12.2.2016. 8:43
0
Evropski parlament pozdravlja izjavu o osudi radikalizma
Dan nakon što delegacije BiH, predvođena predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, u Briselu preda aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji, Vanjskopolitički komitet (AFET) Evropskog parlamenta razmatrat će novu rezoluciju o našoj zemlji, piše danas "Dnevni avaz".

U njemu se, između ostalog, pozdravlja novi korak ka članstvu, ali i upozorava na brojna druga pitanja koja su ostala neriješena.

Sjednica AFET-a zakazana je za 16. februar. U ovom dokumentu, čiji je predlagač izvjestilac za BiH Cristian Dan Preda, pozdravlja se reformski zamah koji su postigle vlasti u posljednjih nekoliko mjeseci nakon formiranja nove parlamentarne većine te se poziva na nastavak tog tempa.

- Pozdravljamo prvi pozitivan izvještaj Evropske komisije o napretku BiH te pozivamo vladajuće autoritete da nastave s progresom u implementaciji Reformske age-nde. Pozdravljamo i odluku o podnošenju aplikacije za članstvo u EU 15. februara - navodi se u dokumentu.

Pohvaljene su i dosadašnje aktivnosti vlasti BiH, koje su dovele do poboljšanja poslovne atmosfere, ali i dalje se kritizira velika nezaposlenost, posebno mladih ljudi.

No, osim toga Komitet je u dokumentu iznio i nekoliko zabrinutosti. Tako se navodi zabrinutost „zbog slučajeva političkog uplitanja u rad sudova".

Evropski parlament također je zabrinut radikalizacijom posebno mladih Ijudi. Kako se navodi, najviši mladih ljudi upravo iz BiH u poređenju sa zemljama regije, priključilo se terorističkoj organizaciji ISIL. U skladu s tim, pozdravlja se donošenje zakona koji kažnjava odlazak na strana ratišta, kao i finansiranje terorizma.

Jedan od segmenata koji se pozdravlja jeste i jačanje religijskog dijaloga, koji dovodi do suživota različitih nacionalnih i vjerskih skupina u BiH. Posebno se pozitivno ističe potpisana izjava čelnika Islamske zajednice zajedno s bošnjačkim političkim liderima, među kojima su Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić, a kojom se osuđuju terorizam i svaki drugi zločin počinjen u ime vjere. Također se navodi kako se ovom izjavom pozivaju muslimani da se distanciraju od radikalnih ideja i da se osuđuje svaki vid govora mržnje, prenosi "Avaz".

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.