12.2.2016. 13:50
0
Najbrutalniji i najokrutniji komunistički zatvor: Direktor je pismeno davao zadatak da izdajnike treba natjerati da “pi*aju krv”
Ramnicu Sarat je komunistički zatvor u Rumuniju u kojem su radili ljudi iz komunističke partije, koji su od direktora pismeno dobijali zadatak da sve izdajnike, konspiratore, sabotere i neprijatelje natjeraju da “pi*aju krv”.

U jedan od najbrutalnijih i najokrutnijih zatvora išli su svi oni koji bi se usprotivili vladajućem režimu i kojima je "liberalne ideje" trebalo izbiti iz glave. 

Svim zatvorenicima je bilo strogo zabranjeno da napuštaju ćeliju, osim kada im je naređeno. Medicinsku pomoć su dobijali u rijetkim situacijama, a čuvarima je strogo zabranjeno bilo da pokazuju bilo kakve znakove humanosti. Dan im je počinjao u pet sati ujutru, a završavao se u 22 sata. U tom periodu, zatvorenici nisu smjeli da leže na krevetima, već su morali da stoje uspravno ili da sjede na stolici u ćeliji okrenuti ka vratima kako bi ih čuvari kontrolisali. 

Nisu smjeli da prilaze prozorima ili da razgovaraju međusobno jedni sa drugima. Ukoliko bi ih posjetio ljekar ili čuvar, oni bi morali da se okrenu ka zidu i odgovore samo na postavljeno pitanje. Na krevetu u samici nije bilo dušeka, pa su zatvorenici spavali samo na okviru kreveta, a bile su im prepolovljene dnevne porcije hrane. Za hranu su zatvorenici dobijali uglavnom bistru supu, kupus, krompire i ponekad grašak. Obroci nisu imali više od 600 kalorija dnevno, čime se zapravo išlo na izgladnjivanje, piše Telegraf. 

(Adna Zukanović-Zilić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.