13.2.2016. 12:35
0
Antartik: Zbog sante leda uginulo 150.000 pingvina
Koloniji Adelijskih pingvina prijeti istrebljenje nakon što se ogromna santa leda, veličine Rima, zaglavila i tako zatvorila njihov zaliv, javlja Anadolu Agency (AA).

Pretpostavlja se da je oko 150.000 pingvina sa Cape Denisona u zalivu Commonwealth uginulo zbog ledenog brijega, površine 1.800 kvadratnih kilometara, što je veća površina od Luksemburga. Pingvini su živjeli u blizini velike vodene površine što im je omogućavalo da lako dođu do hrane neophodne za preživljavanje. No, dolakom sante leda u zaliv ledena površina se dramatično proširila i pingvinima udaljenost do hrane povećala na 112 kilometara. 

Prema podacima Centra za istraživanje klimatskih promjena na australijskom univerzitetu New South Wales od 2011. godine kolonija od 160.000 Adelijskih pingvina svedena je na svega 10.000.

Pingivini su na Cape Denisonu registrovani prije više od 100 godina, ali su im izgledi za preživljavanje u tom području postali sve teži. Naučnici predviđaju da će kolonija potpuno nestati za 20 godina, osim ako more ne razbije led ili se ledeni brijeg, koji je nazvan B09B, pomakne. 

(Anadolu Agency) 

Pingvini
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.