13.2.2016. 17:45
0
Ahmet Davutoglu zaprijetio vojnom akcijom protiv sirijskih Kurda
Turski premijer Ahmet Davutoglu je danas izjavio da će Turska, ukoliko to bude neophodno, preduzeti vojnu akciju protiv boraca iz vodeće stranke sirijskih Kurda - Partije demokratskog jedinstva (PYD), koju zvanična Ankara smatra terorističkom organizacijom.

-Možemo, ukoliko bude potrebno, da preduzmemo iste mjere u Siriji kao one koje smo preduzeli u Iraku i iračkom Kurdistanu - poručio je Davutoglu u televizijskom obraćanju, govoreći o prošlogodišnjoj kampanji vazdušnih udara koje je Turska preduzela protiv Radničke partije Kurdistana (PKK) na sjeveru Iraka.

-Očekujemo da nas naši prijatelji i saveznici podrže - istakao je turski premijer.

Turska smatra partiju PYD i njihove oružane snage ograncima partije PKK, koja već decenijama vodi pobunu protiv turskih vlasti, a koja je posljednjih mjeseci intenzivirana.

Zvanična Ankara je ove nedjelje bijesno reagirala na komentar portparola američkog State departmenta, koji je rekao da Vašington ne smatra PYD terorističkom grupom i najavio da će nastaviti da podržavaju njihove operacije u Siriji, prenosi Tanjug.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.