14.2.2016. 18:27
0
Grčka policija upotrijebila suzavac kako bi rastjerala demonstrante na protestu protiv izgradnje centra za migrante
Grčka policija upotrijebila je suzavac kako bi rastjerala demonstrante koji su protestovali zbog izgradnje centra za smještaj migranata na turističkom ostrvu Kos, izvijestili su lokalni mediji.

Oko 2.000 ljudi pridružilo se protestu protiv izgradnje centra za migrante na tom egejskom ostrvu, uprkos protivljenju lokalnog stanovništva i gradonačelnika, koji strahuju od efekta koji bi to imalo na industriju turizma.

Lokalni mediji su javili da je policija upotrijebila suzavac kako bi rastjerala nekoliko desetina demonstranata koji su pokušali da upadnu na građevinski lokalitet oko 10 kilometara od luke Kos.

Grčka se obavezala da izgradi pet takozvanih "vrućih tačaka" za smještaj i procesuiranje migranata na ostrvima Kos, Hios, Leros, Lezbos i Samos, naveo je AFP.

Smještena svega nekoliko kilometara od obale Turske, živopisna grčka ostrva, turistička idila, postala su kapija za desetine hiljada izbjeglica koje bježe od rata i siromaštva u Evropu u potrazi za boljim životom, prenosi Tanjug.

Države članice Evropske unije dale su prošle sedmice Grčkoj rok od tri mjeseca da otkloni "manjkavosti" u kontrolisanju priliva migranata ili će se u suprotnom suočiti sa pograničnim kontrolama u ostatku Šengenske zone.

(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.