18.2.2016. 22:15
0
SAD: Planirana prodaja ruskih borbenih aviona Iranu krši embargo UN-a na oružje
Planirana prodaja ruskih borbenih aviona Iranu mogla bi prekršiti embargo Ujedinjenih nacija (UN) na oružje nametnih Teheranu, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, State Department je naveo da bi planirana prodaja ruskih borbenih aviona Iranu mogla prekršiti embargo Ujedinjenih nacija.

Glasnogovornik State Departmenta Mark Toner je izjavio da se rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a, kojom se podržava nuklearni dogovor između Irana i svjetskih sila, zabranjuju, kako je rekao, "određene kategorije konvencionalnog naoružanja" Iranu bez odobrenja Vijeća sigurnosti.

Toner također navodi da se zabrana odnosi i na borbene avione, uključujući borbene avione tipa Sukhoi-30 ruske proizvodnje. 

"Sve članice UN-a, posebno one koje su pregovarale i predložile pomenutu rezoluciju, trebale bi biti u potpunosti svjesne ovih ograničenja", rekao je Toner.

Iran je u julu 2015. godine potpisao sporazum sa svjetskim silama kojim su uvedena ograničenja Teheranu na razvoj nuklearnog programa u zamjenu za uklanjanje sankcija zapadnih zemalja. Prema ovom sporazumu, zabrana na naoružavanje ostaje na snazi tokom narednih pet godina.

Rusija je navodno ranije postigla dogovor sa zvaničnim Teheranom o prodaji borbenih aviona toj zemlji.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.