1.4.2016. 16:48
0
Zagreb: Pušteni plavi baloni u zrak za autistične osobe
Povodom obilježavanja Svjetskog dana autizma gradonačelnik Zagreba Milan Bandić pustio je plave balone u zrak u znak solidarnosti sa autističnim osobama.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana autizma koji se pod pokroviteljstvom Grada Zagreba održava već devetu godinu, gradonačelnik Milan Bandić pustio je plave balone u zrak u znak solidarnosti sa autističnim osobama. Isti događaj odvija se u svim metropolama svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Gradonačelnik Milan Bandić nakon puštanja plavih balona u zrak, izjavio je kako mu je cilj ukazati na postojanje autizma u društvu te nastojati pomoći preveniranju ove bolesti. 
Lidija Peno, predsjednica Saveza udruga za autizam Hrvatske, ukazala je na činjenicu da se broj autističnih osoba u svijetu iz godine u godinu povećava

„Uvečer 2. travnja sve znamenitosti svih svjetskih metropola svijetlit će plavim svjetlom, pa tako i hrvatske zgrade Vlade i Sabora“, rekla je Peno.

Na sto novorođenje djece rađa se jedno iz spektra autizma, no američki podaci govore o jednom autističnom djetetu na 67 novorođenih, kaže Peno.

Autizam dominantno pogađa mušku djecu, na četiri autistična dječaka dolazi jedna autistična djevojčica, kazala je Peno.

Bitno je rano prepoznati i dijagnosticirati autizam i rano intervenirati, poručeno je na ovoj akciji.

Cijepljenje nije povezano sa pojavom autizma, kazala je Peno, no dodala je kako sve veći porast autizma nema neki konkretan uzrok, već dolazi kao kombinacija gena i okoline.

Osobe sa autizmom trebaju cjeloživotnu podršku cjelokupnog društva, kazala je Peno, a u tu svrhu se događa i edukacija policijskih službenika na Policijskoj akademiji, kako bi znali kako reagirati i kako se ponašati sa autističnim osobama. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.