14.4.2016. 11:55
0
Izrael na okupiranoj Zapadnoj obali gradi još 229 domova za doseljenike
Izrael je odobrio planove za gradnju više od 200 novih doseljeničkih domova na okupiranoj Zapadnoj obali, pojačavajući naglo povećanje broja doseljeničkih stambenih projekata u ovoj godini, saopćila je u četvrtak izraelska nevladina organizacija.

Izraelska vlada dala je zeleno svijetlo za planove za još najmanje 229 domova i oni su trenutno u raznim fazama tehničkog procesa, saopćila je Hagit Ofran, glasnogovornica aktivističke grupe "Mir sada".

Projekti gradnje naselja moraju proći kroz pet administrativnih faza prije nego što dobiju konačno odobrenje ministra odbrane Moshe Yaalona.

Nije bilo nikakve trenutne reakcije iz izraelskog ministarstva odbrane.

"Mir sada" saopćio je u ovoj sedmici da se broj naselja na Zapadnoj obali koja Izrael planira da izgradi utrostručio u prvom kvartalu 2016., u poređenju s istim periodom prošle godine.

Između januara i marta, projekti za 674 stambene jedinice prošli su najmanje jednu od faza u procesu odobrenja planiranja, što predstavlja rast sa 194 u prvom kvartalu 2015.,  saopćila je grupa.

Novim planovima ukupan broj je porastao na najmanje  903 stambene jedinice.

Naselja se smatraju nelegalnim po međunarodnom pravu i velika su prepreka mirovnim naporima otkako su izgrađena na zemlji koju Palestinci žele za buduću državu.

- Ovakva politika pogibeljna je za rješenje po principu dvije države - izjavila je Ofran za AFP.

Sjedinjene Države i Evropska unija, između ostalih, oštro su kritikovali izraelsku gradnju naselja. 

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.