21.5.2016. 10:11
0
Kina: Uhapšeno 135 ljudi zbog ilegalne trgovine vakcinama
Obimna istraga uslijedila je nakon slučaja iz marta mjeseca, kada je pronađen doktor u istočnoj pokrajini koji je prodao dva miliona doza nepropisno uskladištenih ili vakcina kojima je istekao rok.

U Kini je u 22 pokrajine uhapšeno 135 osoba zbog ilegalne trgovine vakcinama, u najnovijem skandalu koji je potresao povjerenje kineske javnosti u vakcinisanje, javlja Anadolu Agency (AA). 

U online saopštenju u petak, Ured državnog tužioca, navodi se da je izdat nalog za hapšenje 125 osoba zbog pokretanja nelegalnog poslovanja s vakcinama. Navodi se da je 15 njih formalno optuženo, a da je dvoje odmah proglašeno krivim.

Uhapšeno je i deset zdravstvenih radnika zbog nemara na dužnosti. Optuženi zdravstveni radnici su bili zaposleni u lokalnim zdravstvenim centrima i svjesno su kupovali ilegalne vakcine i koristili ih za vakcinisanje ljudi, tvrde iz tužilaštva.

Obimna istraga uslijedila je nakon slučaja iz marta mjeseca, kada je pronađen doktor u istočnoj pokrajini koji je prodao dva miliona doza nepropisno uskladištenih ili vakcina kojima je istekao rok. Tada su mediji javljali da su vakcine bile uskladištene na sobnoj temperaturi, umjesto da su držane u frižideru. 

Vakcine koje nisu propisno uskladištene mogu izgubiti svoje svojstvo i ne mogu zaštiti ljude koji su vakcinisani. U slučaju iz marta mjeseca, među vakcinama su bile one za hepatitis B, bjesnoću, zaušnjake i japanski encefalitis. 


(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.