6.6.2016. 11:07
0
Kakao postao nova droga: Ušmrkavanje "čokolade" na plesnim podijumima u svijetu postalo hit
Kakao je postao nova droga - ušmrkavanje "čokolade" na plesnim podijumima u svijetu postalo je hit, upozoravaju ljekari.

U pokušaju da se "podignu", odnosno da se stimilišu bez kršenja ikakvih zakona ili unošenja opasnih supstanci u organizam - mlađa populacija počela je da koristi kakao za zamjenu za druge droge. 

Trend je započeo u Berlinu, gdje se na nekim zabavama služio sirov kakao umjesto alkohola ili "konvencionalnijih" zabranjenih droga. 

U posljednje vrijeme na brojnim "rave" žurkama širom Evrope i SAD kakao nude u obliku praha, tableta ili kao piće. 

Kakao su nekada koristile i civilizacije poput Maja i Asteka, a u pretkolumbovskoj Americi koristio se kao opijat. 

Ekstrakt kakaa i danas dovodi u stanje ekstaze - sadrži endorfine, kao i hemikaliju tirozin, koja je preteča dopamina. 

Kako su i endorfin i dopamin prirodni neurotransmeri, koji stvaraju osjećaj uživanja, nije čudno da ljudi priznaju da im ušmrkivanje "čokolade" popravlja raspoloženje. 

Kakao je bogat antioksidansima, poput epikatehina, koji poboljšavaju protok krvi u mozak i mišiće, što "podiže" ljude i fizički i emocionalno, te im omogućava da duže plešu. 

Naučnici upozoravaju da ušmrkavanje kakaa može biti štetno. 

Iako još nema konkretnih dokaza u vezi sa štetnošću kakaa, stručnjaci napominju da slanje bilo čega u drugom pravcu - direktno prema mozgu - nije najpametniji potez. 

(SRNA)

KakaoDroga
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.