16.6.2016. 9:56
0
John Kerry: Pregovori u Ženevi su jedini način za početak legitimne tranzicije u Siriji
Šef američke diplomacije Kerry pozvao je sve sukobljene strane u Siriji da se pridržavaju ranije dogovorenog sporazuma o prekidu sukoba, te poručio da SAD neće dozvoliti da se taj sporazum zloupotrebljava kao instrument borbe na ratištu.

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je da se dogovorenog prekida sukoba u Siriji trebaju pridržavati i režimske snage, te poručio da SAD neće dozvoliti da se taj sporazum koristi kao instrument jedne strane da stekne prednost na terenu, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom zvanične posjete Oslu, Kerry se sastao sa šeficom norveške diplomacije Ernom Solberg.

Jedna od tema razgovora bila je i situacija u Siriji, a Kerry je nakon sastanka pozvao sve strane u Siriji da implementiraju sporazum o prekidu sukoba koji je na snagu stupio krajem februara.

"Taj sporazum se, pored opozicionih snaga, odnosi i na Assadov režim. Kao što sam i ranije govorio, od prvog dana postoje problemi da se režim pridržava sporazuma bar na jedan dan, posebno u Halepu i Latakiji. Mi smo jasno dali do znanja da nećemo sjediti skrštenih ruku dok se ne utvrde detalji gdje, kako i ko će implementirati primirje, a i dok Assad uz podršku Rusa nastavlja sa napadima. Smatramo da možemo izvršiti dodatne pritiske na sve strane. Uvjereni smo da je sjedanje za pregovarački stol u Ženevi jedini način za započinjanje legitimne tranzicije u Siriji", kazao je Kerry.

Ističući kako postoji put za početak takvog procesa, Kerry je kazao da će naredne sedmice trebati uložiti velike napore da se krene u tom pravcu.

"SAD neće sjediti skrštenih ruku dok jedna od stana sporazuma pokušava da stekne prednosti na terenu na način da ugrožava taj sporazum. Nećemo dozvoliti da sporazum o prekidu vatre bude korišten kao instrument borbe. S tim u vezi, Rusija i svi drugi moraju odlučiti da li ih zanima situacija u Siriji i da li će biti ozbiljni u implementaciji rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija", kazao je Kerry.

(Anadolu Agency)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.