28.6.2016. 15:24
0
Evropski parlament usvojio rezoluciju o Britaniji: Odmah pokrenuti razdruživanje
Evropski parlament je u utorak u rezoluciji usvojenoj na vanrednoj sjednici pozvao Ujedinjeno Kraljevstvo da u skladu s voljom građana izraženom na referendumu o članstvu u EU-u odmah pokrene razdruživanje, ali i upozorio da interesi i očekivanja građana EU-a moraju postati središnja tema, a evropski projekt obnoviti.

Volja građana se mora u potpunosti poštovati te treba odmah započeti s aktivacijom člana 50 Ugovora o Evropskoj uniji (UEU). Pregovori o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz EU-a moraju započeti odmah nakon saopćenja službene obavijesti o namjeri koja se mora odmah poslati kako bi se uklonila neizvjesnost koja može biti štetna za sve i zaštitila cjelovitost Unije, ističe se u rezoluciji usvojenoj na sjednici posvećenoj posljedicama referenduma održanog u četvrtak u Ujedinjenom Kraljevstvu, prenosi Hina.

Evropski parlament je stoga pozvao premijera Ujedinjene Kraljevine da o ishodu referenduma obavijesti Evropsko vijeće koje će se sastati 28. i 29. juna, i tako pokrene postupak povlačenja iz Unije.

Rezolucija je usvojena većinom glasova zastupnika od 395 dok se protiv nje izjasnilo 200 zastupnika a suzdržanih je bilo 71. 

Eurozastupnici u rezoluciju su istaknuli i potrebu reformiranja Unije kako bi se približila očekivanjima građana.

U rezoluciji se upozorava da "trenutni izazovi iziskuju duboko promišljanje o budućnosti EU-a" te je potrebno reformirati Uniju  kako bi se učinila "boljom i demokratičnijom".

U raspravi na vanrednoj plenarnoj sjednici u Bruxellesu sudjelovali su i predsjednik Evropske Komisije Jean-Claude Juncker i predstavnica Evropskog vijeća i nizozemskog Predsjedništva Jeanine Hennis-Plasschaert.

Juncker je izrazio žaljenje zbog ishoda britanskog referenduma i pozvao London da što prije iznese svoje stajalište o izlasku iz EU-a.

Izlaganje eurozastupnika i čelnika britanske stranke UKIP koja se zalagala za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva, Nigela Faragea europarlamentarci više su puta popratili glasnim negodovanjem dok je poziv škotskog eurozastupnika Alyna Smitha da EU "ne ostavi Škotsku na cjedilu" pozdravljen snažnim aplauzom.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.