28.6.2016. 17:05
0
Obama upozorio na međunarodnu "histeriju" nakon Brexita
Američki predsjednik Barack Obama upozorio je u utorak pro tiv međunarodne "histerije" nakon prošlosedmičnog glasanja o britanskom napuštanju Evropske unije.

U intervjuu za Nacionalni javni radio američki predsjednik izjavio je kako poštuje rezultate referenduma.

Obama je, ipak, kazao da to glasanje znači da je "pritisnuto dugme za pauzu na projektu potpune evropske integracije".

- Ne bih potcijenio to - dodao je.

- Postoji izvjesna doza histerije nakon glasanja o Brexitu, da će na neki način NATO nestati, da će se transatlanski savez raspasti, i da će svaka zemlja požuriti u svoj ugao. To se neće desiti - kazao je.

Obama je izjavio da britansko glasanje "govori o trenutnim promijenama i izazovima koje je izazvala globalizacija".

On je opisao rezultate glasanja kao reakciju na rapidno rastuću Evropsku uniju "koja se vjerovatno kretala brže i bez konsensuza koji bi se trebao ostvariti".

- Mislim da će doći trenutak kada će kompletna Evropa reći "uzmimo predah i saznajmo kako možemo zadržati neke od naših nacionalnih identiteta, kako možemo očuvati koristi integracije i kako se možemo nositi s nekim od frustracija koje naši glasači osjećaju - izjavio je Obama za NPR.

Američki predsjednik dodao je kako ne očekuje "velike kataklizmične promjene" kao rezultat britanskog glasanja, prenosi AFP.


(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.