28.6.2016. 20:16
0
Današnji protesti u Parizu završeni sukobima i paljenjem grbova
Na hiljade ljudi izašlo je i danas na ulice Pariza u znak protesta protiv reformi zakona o radu.
Prema podacima francuskih sindikata, na protestima je učestvovalo oko 50.000 osoba, a prema podacima policije 15.000. 

Francuska policija je saopćila da je danas privedeno nekoliko desetina osoba. 

Inače, oko 2.500 policajaca je osiguravalo red i mir tokom protesta.

Na društvenim mrežama se pojavio video snimak koji prikazuje kako u Toulouseu, gradu na jugozapadu Francuske, protivnici zakona o radu simbolički spaljuju grb na Trgu Saint-Etienne. 

Podsjetimo, zbog najavljenog štrajka, danas je Ajfelov toranj bio zatvorena za posjetioce. 

Val masovnih protesta i štrajkova u Francuskoj izazvala je vlada te zemlje prijedlogom reforme Zakona o radu za koju nezadovoljni sindikati tvrde da ograničava prava radničke klase. 

Tokom prošlosedmičnih protesta u Parizu došlo je i do pucnjave u kojoj je ranjeno 40 osoba, među kojima 27 policajaca. 

Masovni protesti i štrajkovi u Francuskoj održavaju se u sjeni Evropskog fudbalskog prvenstva koje su također održava u toj zemlji u periodu od 10. juna do 10. jula. To je dodatni izazov za francuske organe reda, a dobra vijest je da navijači ovacijama i aplauzima pozdravljaju i podržavaju demonstrante okupljene na trgovima i da dosad nisu zabilježeni veći incidenti između tih grupa.

(Anadolu Agency)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.