29.6.2016. 0:41
0
Erdogan se obratio naciji nakon napada u Istanbulu: Napad u Ramazanu je dokaz da teroristi ciljaju nevine ljude
Prema posljednjim informacija, teroristička organizacija ISIL je preuzela odgovornost za napad u Istanbulu. Za sada se spominje broj od 50 osoba koje su poginule i preko 60 povrijeđenih osoba.

Piše: Haris Ahbabović

Još uvijek nije jasno kako su teroristi i bombaši samoubice unijeli nekoliko granata pored osiguranja na aerodromu Ataturk. Također nije jasno kako je jedan od napadača uspio da dođe do samog centra aerodroma sa puškom.

Podsjećanja radi, aerodrom Ataturk je najveći aerodrom u Turskoj, a treći je po posjećenosti aerodrom na tlu Evrope.

Policija navodno traga za tri osobe koje su osumnjičene za napad na Ataturku i koje su vjerovatno pobjegle odmah nakon eksplozije. Još uvijek nije poznat identitet tih osoba za koje se sumnja da su izvršile napad. Nekoliko očevidaca je vidjelo dvije ili tri osobe kako bježe odmah neposredno nakon nesreće, pa se upravo za te osobe sumnja da su učestvovali u samom napadu.

ISIL je preuzeo odgovornost za ovaj napad na drugu godišnjicu od uspostavljanja tzv. Islamske države.

Napad su izvršila tri bombaša samoubice, a jedan od njih je pucao iz kalašnjikova prije same eksplozije.

Policija je, neposredno prije eksplozije, teško ranila jednog bombaša samoubicu, pa se nakon toga povukla na sigurno. Nekoliko trenutaka nakon toga bombaš je uspio da aktivira bombu koja se nalazila na njegovom tijelu.

Večeras se medijima nakon napada obratio predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan, koji je osudio ovaj napad.

"Napad u mjesecu ramazanu pokazuje da teroristi ciljalju sve nevine ljude. Cilj napada je da potkopa Tursku", rekao je Erdogan u pisanoj izjavi koja je stigla iz njegovog kabineta.

Erdogan je pozvao ostatak svijeta da pomogne Turskoj i da se svi zajedno uključe u veliku borbu protiv terorizma.

"Nemojte praviti greške, za terorističke grupe ne postoji razlika između Istanbula, Londona, Berlina Ankare i Chicaga. Ako se ne budemo borili zajedno protiv terorizma, najgori scenario će zadesiti svaki grad", rekao je predsjednik Turske.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.