23.7.2016. 21:17
1
Pitka voda kontaminirana aktivnom supstancom marihuane
Stanovnici malenog farmerskog gradića u Coloradu dobili su upozorenje da ne konzumiraju gradsku vodu zbog sumnje da je kontaminirana THC-om, aktivnom supstancom marihuane.

U Coloradu je inače legalizirana upotreba marihuane u medicinske i rekreacijske svrhe, ali nije poznato kako je THC mogao dospjeti u vodu, pošto se u blizini ovog grada marihuana masovno ne uzgaja niti se odlaže

Gradski dužnosnici i zdravstveni radnici su u rezervoaru koji opskrbljuje gradić Hugo pronašli hemikaliju za koju se vjeruje da je THC, objavljeno je na stranici šerifovog ureda u Lincoln Countyju.

"Istražitelji procjenjuju trenutnu situaciju i sarađuju sa saveznim i državnim dužnosnicima. Uporaba vode za toalet je sigurna, ali se ne preporučuje za ostale aktivnosti, barem dok se ne ustanovi o čemu je riječ", stoji u objavi.

Stanovnicima je rečeno da ni svojim ljubimcima ne dozvole da piju tu vodu.

Još uvijek nije bilo izvještaja o bolesti ili o pojavi nekih simptoma od konzumiranja te vode, rekli su zvaničnici na konferenciji. Tek će se danas u toku dana zasigurno znati da li je THC ipak prisutan u vodi, kao i nivo kontaminacije, ako ga ima.

Nakon konferencije, stanovnicima je poručeno da se mogu tuširati, te bi moguće bilo kratkoročno izlaganje. 

Kao mjera opreza, dok se ne potvrde informacije o kontaminiranosti, zvaničnici su poručili da se koriste drugi izvori vode za piće i kuhanje.

Posljedice po zdravlje o mogućoj izloženosti supstance THC-a, varira u odnosu na više faktora, kao što su koliko dugo je THC u vodi, koliko vode je neka osoba popila, kao i koliko dugo ta osoba pije tu vodu.

U najgorem slučaju, izloženost THC-u može uzrokovati poremećaj u koordinaciji, te onemogućiti da osoba vozi auto, povisi anksioznost, kao i to da može uticati na pojavu halucinacije i paranoja, piše Denverpost.


(Anesa Agović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.