24.7.2016. 16:40
0
Tufenkci: Turska će zatvoriti sve ustanove povezane s terorističkom organizacijom FETO/PDY
Turska će zatvoriti sve kompanije i organizacije povezane s terorističkom organizacijom FETO/PDY među kojima su škole, univerziteti, nevladine organizacije, sindikati i medicinski centri, nakon prošlonedjeljnog pokušaja vojnog udara u zemlji, rekao je ministar trgovine i carina Turske Bulent Tufenkci, javlja Anadolu Agency (AA).

"Kompanije koje sponzoriše teroristička organizacija FETO i kojima osigurava finansijska sredstva će biti identifikovane pojedinačno. Istraga protiv njih će biti otvorena i biće zatvorene ili će se potrebne procedure primjenjivati na njih", kazao je Tufenkci u izjavi za medije u provinciji Malatya u centralnoj Turskoj.

U okviru mjera poduzetih tokom vanrednog stanja, proglašenog nakon pokušaja državnog udara u Turskoj, zatvoreno je više od 2.000 institucija, među kojima 35 zdravstvenih institucija i organizacija, 1.043 ustanova i internata u privatnom obrazovanju, 1.229 fondacija i nevladinih organizacija, 19 sindikata, federacija i konfederacija te 15 privatnih obrazovnih ustanova povezanih s terorističkom organizacijom FETO/PDY.

Tufenkci je kazao da je vanredno stanje proglašeno kako bi "omogućilo institucijama da brže i efektivnije rade i donose odluke."

"Ljudi su na ulicama. Trgovina se nastavlja. Nacija nastavlja kupovati. Donijeli smo ovu odluku kako bismo potrebne odluke donosili brže, bez ikakvih ograničenja za ekonomiju", kazao je Tufenkci.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je rekao da je više od 13.000 osumnjičenih za pokušaj državnog udara privedeno, uključujući 1.485 policajaca, više od 8.831 vojnih lica, 2.101 članova suda, 52 guvernera distrikta i 689 civila. 

Podsjećamo, vojni oficiri, pučisti odani terorističkoj organizaciji FETO/PDY, pokušali su izvesti državni udar u Turskoj, u petak, 15. jula i tom prilikom poginulo je 246 osoba, a ranjeno blizu 2.200.

Pokušaj državnog udara spriječen je nakon što je stotine hiljada građana izašlo na ulice Istanbula, Ankare i drugih dijelova zemlje te goloruki stali ispred tenkova i oklopnih vozila kojima su pučisti pokušali svrgnuti demokratski izabranu vlast u zemlji.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.