26.7.2016. 15:30
1
"Ako CIA i Pentagon stoje iza pučista i izdajnika, to znači da imamo problem"
Predsjednik turske opozicione Partije nacionalnog pokreta (MHP) Devlet Bahceli izjavio je da su zlikovci terorističke organizacije Fetullahci (FETO) godinama na nemoralan i ilegalan način infiltrirani u Turske oružane snage da bi na kraju 15. jula tokom pokušaja vojnog udara uperili oružje na turski narod i zasuli ha municijom i bombama, javlja Anadolu Agency (AA).

Bahceli se obratio stranačkim kolegama na današnjoj sjednici Zastupničkog kluba MHP-a u turskom parlamentu i tom prilikom istakao kako su pripadnici terorističke organizacije koju vodi Fetullah Gulen počinili rijetko viđenu izdaju domovine i turskog naroda.

“Svi Fetoisti i svi koji su bili umiješani u izdajnički čin pokušaja puča nisu, niti će ikada moći biti turski vojnici, bez obzira kako se zovu, koje su im funkcije ili zvanja. Turski vojnik je častan i voli svoju domovinu i narod i kada to treba i život je spreman dati za tu ljubav. Nečastan čovjek ne može biti vojnik. Grijeh i sramota je turskim vojnikom zvati nečasne beskičmenjake koji su iznajmili svoj mozak, dušu predali svom vođi u Pensilvaniji, a potom nišane okrenuli prema državi koja ih je hranila i pojila“, kazao je Bahceli.

Bahceli je također dodao da su izdajnici i neprijatelji odgajani pod plaštom vjere, da su se skrivali pod plaštom dobročinstva, a ustvari čekali pravi trenutak za udar.

“Bilo je više vojnih udara i sličnih pokušaja u Turskoj, ali niti jedan nije bio potresao turski narod kao ovaj 15. jula. Bio je to pokušaj okupacije i strane u njemu nisu bile niko drugo nego adekvatne ćelije zavjerničkih imperijalista iz 1919. godine. Teroristička organizacija FETO je neprijatelj sama po sebi, ona je suprotstavljena vjeri i vjerovanju“, kazao je Bahceli.

Čelnik opozicione partije MHP Bahceli istakao je kako se proglašeno tromjesečno vanredno stanje u Turskoj ne smije posmatrati kao suspenzija volje turskog parlamenta, već da je to neophodan i važan potez kako bi se neutralizaciju terorističke organizacije FETO i svih njenih eksponata.

“Moramo ukazati na nekoliko važnih osjetljivih pitanja vezanih za opsežnu borbu protiv organizacije FETO u okviru vanrednog stanja. Nužno je da se rukovodi dokazima i dokumentima u procesu masovnih suspenzija vojne i civilne birokracije. Ugroziti pravo ili žrtvom učiniti nevinog čovjeka u tom procesu bi bilo opasno i u najmanju ruku zlo koliko je i sama teroristička organizacija. Primamo mnoge žalbe i kritike da se naša braća koja tijelom i duhom vole ovu zemlju i narod stavljaju u isti ravan sa teroristima FETO-a. To neće biti dozvoljeno. Pokušaj vojnog udara 15.jula je donio odveć dovoljno straha. Od vlade očekujem da ne miješa krivce i nevine dok siječe korijene terorista FETO“, poručio je Bahceli.

Ističući kako su sve češće tvrdnje da iza pokušaja vojnog udara u Turskoj stoji američka Centralna obavještajna agencija (CIA), Bahceli je kazao kako neki krugovi tvrde da je među onima koji su spremali i rukovodili pučem bio i američki general i komandant misije ISAF.

“Priča se da je taj Amerikanac prije 15. jula dva puta tajno dolazio u Tursku i održao niz tajnih sastanaka u bazama u Erzurumu i Incirliku. Dokaže li se da su ti navodi tačni, odnosno da iza izdajnika stoje CIA i Pentagon, to će značiti da imamo veoma veliki problem i da se SAD neće moći izvući iz toga. To bi prirodno dovelo i do ogromnog ugrožavanja prijateljstva i savezništva između Turske i SAD-a. To bi također značilo da SAD i svjetski centri moći pokušavaju Tursku gurnuti u građanski rat“, kazao je Bahceli.

Podsjetivši da je turski narod hrabro ustao protiv pučista i odbranio domovinu i volju naroda, Bahceli je kazao kako se mora očuvati jedinstvo koje je narod te noći pokazao.

“Turski narod je jači od izdajnika. Demokracija je jača od puča. Bio to FETO, ili njegov krvavi saveznik PKK/PYD, ili pak njihov saputnik na putu tame ISIS, Tursku nikada neće pokoriti, niti pobijediti njen narod“, zaključio je Bahceli.

(Anadolu Agency)
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.