2.8.2016. 17:34
0
Ruski avioni zaustavili ofanzivu pobunjenika u blizini Alepa
Ruski avioni, podržani snagama sirijskog režima, zaustavili su danas intenzivnim zračnim napadima na jugu Alepa ofanzivu pobunjenika koji pokušavaju oslabiti opsadu nametnutu u njihovim četvrtima u tom, drugom po veličini sirijskom gradu.

Prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava (OSDH), ofanziva započeta u nedjelju je najveća koju su izveli pobunjenici u Alepu nakon one 2012. godine, koja im je omogućila da osvoje polovinu glavnog grada na sjeveru Sirije i uzdrma režim Bašara el-Asada.

Cilj jeste da se otvori nova ruta snabdijevanja prema pobunjeničkim četvrtima na istoku starog dijela grada i spriječi Asdove snage da osvoji cijelu metropolu, glavni ulog vrlo kompleksnog sukoba koji razara Siriju od 2011. godine.

U toj bici, režim je potpomognut ruskom avijacijom i na kopnu iranskim borcima i libanskim Hezbollahom, navodi OSDH-u. Pobunjenike podržava džihadistička grupa Front Fateeh al-Šam (bivši-Front al-Nosra koji je prekinuo veze s Al-Kaidom).

- Intenzivni ruski udari nisu prestali cijelu noć (od ponedjeljka na utorak) jugozapadno od Alepa, gdje su se koncentrirale borbe - rekao je Rami Abdel Rahman, direktor OSDH-a.

- To je usporilo kontraofanzivu i omogućilo režimu da zauzme pet od osam položaja koje su zauzeli pobunjenici - dodao je on. "Pobunjenici su napredovali ali ne uspijevaju konsolidirati svoje položaje".

U borbama je poginulo najmanje 50 osoba, pobunjenika i džihadista, i desetine mrtvih pripadnika režimskih snaga - precizira nevladina organizacija.

Tridesetak civila u vladinoj zoni Alepa poginulo je u ponedjeljak u napadu pobunjenika, objavila je agencija AFP.


(FENA)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.