3.8.2016. 20:58
0
Sastanak Vijeća sigurnosti UN-a o Sjevernoj Koreji na zahtjev Japana i SAD-a
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija održat će danas sastanak povodom Sjeverne Koreje koja je ispalila balističku raketu u Japansko more, izazvavši oštru reakciju Tokija.

Sastanak će biti održan na zahtjev SAD-a i Japana, saopćile su diplomate, prenosi agencija Reuters. 

Najnovije lansiranje rakete uslijedilo je nakon što je Pyongyang zaprijetio "fizičkom akcijom" kao odgovor na planirano razmještanje sofisticiranog američkog antiraketnog sistema u Južnoj Koreji, a samo nekoliko nedjelja prije početka zajedničkih američko-južnokorejskih vojnih vježbi.

Američka vojska tvrdi da je Pyongyang zapravo istovremeno lansirao dvije rakete srednjeg dometa tpa Rodong, ali da je jedna eksplodirala prilikom lansiranja.
        
Japan je saopćio da je raketa završila 250 kilometara od sjeverne obale te zemlje, a u okviru japanske Ekskluzivne ekonomske zone (EEZ), što je prvi put od 1998. godine. 

- To je ozbiljna prijetnja sigurnosti naše zemlje - rekao je japanski premijer Shinzo Abe novinarima, i dodao da se takav "nečuven čin ne može tolerisati", prenosi agencija AFP.

Sjedinjene Američke Države osudile su lansiranje rakete ocijenivši da je to "jasno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a koje eksplicitno zabranjuju Sjevernoj Koreji da koristi tehnologiju balističkih raketa.
         
- Ta provokacija samo će pojačati odlučnost međunarodne zajednice u borbi protiv zabranjenih aktivnosti Sjeverne Koreje - rekao je glasnogovornik Pentagona Gary Ross.

(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.