10.8.2016. 10:37
0
Italija: Predložena zatvorska kazna roditeljima koji djetetu nameću vegansku ishranu
Italijanska političarka, parlamentarka Elvira Savino iz partije Forza Italia predložila je vlastima da se u toj zemlji uvede zakonska kazna roditeljima koji svojoj djeci nameću vegansku ishranu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Savino predlaže da se roditelji koji djeci mlađoj od 16 godina daju "nedadekvatnu hranu" suoče sa zatvorskom kaznom od šest godina. 

Ona tvrdi da djeci koja se hrane kao vegani može nedostajati gvožđa, cinka, vitamina B12, što može dovesti do neuroloških problema i anemije.

"Nemam prigovora ukoliko takvu ishranu izabere odrasla osoba, ali problem nastaje kada je riječ o djeci", rekla je Savino dodajući kako djecu treba zaštiti od "radikalnih" roditelja koji djeci veganskom ishranom uskraćuju bitne elemente za njihov zdrav fizički i kognitivni razvoj. 

Parlamentu je predložila da kazna roditeljima čija djeca se razbole zbog veganske ishrane iznosi od dvije do četiri godine zatvora, te šest godina ukoliko takva ishrana bude rezultirala smrću. 

Vjeruje se kako je italijansku političarku na ovakav prijedlog potakao slučaj iz jula ove godine kada u Milanu jednogogodišnji dječak hospitalizovan zbog nedostatka kalcija.

Ustanovljeno je da je dječak bio pod vegeterijanskom ishranom i da je težio koliko tromjesečna beba, oko pet kilograma. Vlasti su dijete nakon zbrinjavanja oduzele roditeljima. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.