12.8.2016. 20:49
2
Fethullah Gullen: Vratit ću se u Tursku, ali imam jedan uvjet...
Muslimanski imam koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama, Fethullah Gulen, kojeg Ankara optužuje da je potaknuo vojni udar polovinom jula, u petak je u tekstu objavljenom u francuskom listu Le Mondeu napisao da traži "međunarodnu istragu" o pokušaju puča, obećavši "potpunu saradnju".

- Upućujem apel turskim vlastima i obećavam potpunu saradnju. Zahtijevam da neovisna međunarodna komisija provede istragu o pokušaju državnog udara - piše u francuskom dnevnom listu Gulen.

Po mišljenju službene Ankare, koja od Washingtona traži Gulenovo izručenje, taj je turski imam bio mozak neuspjelog puča u kojemu su ubijene 273 osobe, a 2.000 ih je povrijeđeno, piše Avaz.

Nekadašnji imam i dalje negira bilo kakvu umiješanost u puč koji naziva "najgorim terorističkim činom" počinjenim na turskom tlu.

- Ako se desetina optužbi protiv mene pokaže utemeljenima, obećavam da ću se vratiti u Tursku i pristati na najtežu kaznu - stoji u Gulenovu tekstu, prenosi Hina.

- Ali ako su vojnici koji tvrde da su pristaše Hizmeta (Gulenova pokreta) umiješani u ovu zavjeru, kažem to bez imalo grižnje savjesti.... riječ je o prijestupnicima koji su doveli u opasnost jedinstvo i integritet zemlje, osobe koje su izdale moj ideal. Neka ih Bog kazni - napisao je te dodao da se "cijeli život bori protiv vojnih intervencija".

 
(Anesa Agović)
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.