2.9.2016. 17:53
0
"Turska ekonomija nije osjetila negativne posljedice nakon pokušaja državnog udara"
Premijer Turske Binali Yildirim je u petak izjavio da turska ekonomija nije osjetila značajne negativne posljedice nakon pokušaja državnog udara 15. jula, javlja Anadolu Agency (AA).

"Odmah nakon toga, prvog ponedjeljka smo otvorili banke. Sve je funkcionisalo kako treba i nije bilo zastoja. Naš narod nije samo reagovao protiv pučista nego je doprinio i jačanju ekonomije. Oko 11 milijardi dolara deviza su razmijenili i položili u banke", rekao je Yildirim.

Yildirim je na konferenciji pod nazivom "Svijetla budućnost Turske" u Istanbulu kazao da je Turska i dalje veoma važno mjesto za globalne investitore i finansijske aktivnosti.

"Turska svima jasno poručuje: Mi nismo samo centar napretka ovog regiona nego i cijelog svijeta. U svijetu se trenutno nalazi nekoliko ekonomija koje bilježe napredak. Jedna od njih je i turska ekonomija. Turska je zauzela mjesto među prvih pet rastućih ekonomija", istakao je Yildirim.

Naglasio je kako se ekonomski uspjeh Turske zasniva na vrlo bogatom iskustvu iz prethodnih decenija.

"Turska je zabilježila poseban napredak u oblasti privatnog sektora. Investicije u Turskoj na godišnjem nivou iznose 150 milijardi dolara, a 80 posto od toga čine investicije u privatnom sektoru", rekao je Yildirim.

Istakao je na kraju da su u Turskoj državni budžet odredili prema najvažnijim prioritetima aktuelne vlade.

"Prvo se isplaćuju plate. Sve može stati, ali plate moraju biti isplaćene. Ako državni službenik na početku mjeseca ne primi platu narušen je cijeli koncept", objasnio je turski premijer prisutnima na konferenciji posvećenoj turskoj ekonomiji.


(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.