4.9.2016. 12:01
0
Vatikan: Papa Franjo proglasio Majku Terezu svetom
Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo proglasio je Majku Terezu svetom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Snažan aplauz je odjeknuo na Trgu svetog Petra čak i prije nego što je papa Franjo završio izricanje obreda kanonizacije na početku mise.

Hiljade hodočasnika okupilo se u nedjelju na Trgu svetog Petra kako bi prisustvovali kanonizaciji Majke Tereze, slavnoj katoličkoj misionarki koja je svoj život posvetila pomaganju siromašnima i ranjenima, zidanjem skloništa i bolnica za najsiromašnije, pomagajući materijalno i duhovno.

Tokom cijele noći, hodočasnici su se molili stojeći u blizini crkava, a pred zoru su krenuli ka Vatikanu, pod jakim mjerama bezbjednosti, gdje se očekuje okupljanje najmanje 100.000 vjernika.

Papa Franjo je, slijedeći korake Majke Tereze, podijeliće pice za oko 1.500 beskućnika koji su se okupili u Vatikanu povodom njene kanonizacije.

Beskućnici, od kojih većina živi u smještajima Majke Tereze, koje danas vode njene sljedbenice Sestre milosrdnice, sinoć su krenuli autobusima iz cijele Italije ka Rimu, kako bi učestvovali na današnjoj misi.

Beskućnicima će biti obezbjeđena počasna mjesta za vrijeme ceremonije, a potom će im biti serviran ručak u holu Vatikanskog auditorijuma.

Majka Tereza rođena je u Skoplju, 26. augusta 1910. godine, koje je tada bilo u sastavu Osmanskog carstva, a umrla u Kalkuti, u Indiji, 5. septembra 1997. godine. Bila je katolička misionarka albanskog porijekla. Rođena je pod imenom Agnes Gonxha Bojaxhiu. Osnovala je katoličku redovničku zajednicu Misionarke ljubavi u indijskoj Kalkuti 1950. godine. Preko 45 godina služila je siromašnima, bolesnima, siročadi i umirućima.

Misionarke ljubavi od početne male zajednice s vremenom su prerasle u zajednicu koja broji 5.000 redovnica u oko 600 misija, škola i skloništa u 120 država svijeta.

Dobitnica je Nobelove nagrade za mir 1979., te mnogih drugih međunarodnih nagrada, među kojima se ističu najviše indijsko civilno odličje "Bharat ratna" iz 1980. godine za njen humanitarni rad, počasno državljanstvo SAD-a, Nagrada Albert Schweitzer i druge.

Papa Ivan Pavao II proglasio je Majku Terezu blaženom 19. oktobra 2003. godine, a da bi postala svetom bila su potrebna dva čuda službeno potvrđena od pape. 

Vatikan joj je priznao dva čudesna ozdravljenja. Prvo još 2002. godine - jedna Indijka ozdravila je od tumora, a onda je sadašnji papa prošle godine priznao joj još jedno čudesno ozdravljenje od turmora - u Brazilu.

 
(Anadolu Agency)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.