5.9.2016. 9:54
0
Granica između Sirije i Turske oslobođena od terorista ISIL-a
Turski premijer Binali Yildirim izjavio je da su sirijski pobunjenici uz pomoć turske vojske istjerali “sve terorističke organizacije” sa pojasa sirijske zemlje na granici sa Turskom, izvještava BBC.

Posmatrači tvrde da je prisutnost takozvane Islamske države (IS) okončana. Turska teroristima smatra i kurdske grupe.

U odvojenoj akciji, sirijske državne snage su ponovo zauzele dijelove Aleppa koji su prošli mjesec pali u ruke pobunjenicima.

Turski premijer Yildirim informirao je javnost o vojnim podvizima Ankare na televizijskom govoru u nedjelju.

Rekao je: “Bogu hvala, 91 kilometar naše granice sa Sirijom, od Azaza do Jarablusa, danas je u potpunosti oslobođen”.

- Sve terorističke organizacije su potisnute – nema ih više - dodao je.

Turska u terorističke grupe, pored ISIL-a, ubraja i YPG, sirijsku kurdsku grupu. YPG, kojeg podržava koalicija predvođena SAD-om, osvajala je područja na sjeveru Sirije.

Yildirim je rekao da Turska nikada neće dopustiti stvaranje vještačke države na sjeveru Sirije.

Sirijski opservatorij za ljudska prava u Velikoj Britaniji saopćio je da su “pobunjenici i islamističke frakcije, uz pomoć turskih tenkova i vojnih aviona,” zauzeli nekoliko sela na granici između Turske i Sirije “nakon što se ISIL povukao iz njih, okončavajući ISIL-ovu prisutnost na granici.”

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.