10.9.2016. 9:54
0
SAD i Rusija postigle dogovor: Primirje u Siriji nastupa prvog dana Kurban-bajrama
Sjedinjene Američke Države i Rusija usaglasile su poduzimanje koraka kako bi se smanjilo nasilje u ratom zahvaćenoj Siriji, izjavio je rano jutros američki državni sekretar John Kerry, prenosi Anadolu Agency (AA).

Govoreći na zajedničkoj konferenciji sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom nakon razgovora u Ženevi, Kerry je istakao da će primirje u Siriji nastupiti prvog dana muslimanskog praznika Kurban-bajrama, u ponedjeljak 12. septembra. 

Primirje u Siriji američki državni sekretar nazvao je "prekretnicom" dodajući da "vjeruje, zajedno sa Rusijom, da će u Siriji biti smanjeno nasilje te da će biti nastavljena kretanja ka mirovnim pregovorima i političkoj tranziciji".

"Svi zračni i drugi napadi bit će zaustavljeni u područjima koja su pod opsadom, uključujući Halep", istakao je Kerry dodajući da su "obje strane u Siriji dogovorile svoja povlačenja sa ceste Castello u Halepu kako bi se demilitarizirala zona pristupa gradu".

Teroristička organizacija ISIS i Al-Nusra nisu uključene u dogovor.

Prema riječima ruskog ministra, dvije zemlje (SAD i Rusija) usaglasile su pet dokumenata koja se odnose na borbu protiv terorizma i primirje u Siriji. 

Na najnoviji dogovor o primirju, nedugo nakon konferencije dvojice državnika, reagovale su Ujedinjene nacije (UN) pozdravljajući dogovor koji "treba zaustaviti patnje sirijskog naroda".

Sirija je proteklih pet godina zahvaćena ratom od kako je vlada sadašnjeg predsjednika Bashara al-Assada nasilno potisnula mirni protest protiv njegove vladavine.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.