29.9.2016. 20:45
0
Američka vojska: U zračnim udarima ubijeno 18 "čelnika" Islamske države
FOTO: Ilustracija
U zračnim udarima Sjedinjenih Država i njihovih saveznika ubijeno je 18 "čelnika" Islamske države u proteklih 30 dana, od kojih 13 u Mosulu, de facto prijestolnici radikalne grupe u Iraku, saopćio je u četvrtak američki vojni portparol.

U ovoj je sedmici Pentagon objavio da će Sjedinjene Državwe poslati šestotinjak novih vojnika u Irak kako bi pomogli iračkim trupama u borbi za preotimanje Mosula od militanata Islamske države, koji kontroliraju dijelove Iraka i Sirije.

Pukovnik John Dorrian, portparol američkih snaga u Iraku i Siriji, izjavio je na brifingu u Pentagonu da su mnogi od napadnutih militanata bili vojni zapovjednici, propagandisti i oni koji dovode strane regrute na teritorije koje kontrolira Islamska država, koja ima simpatizere širom svijeta.

- Eliminiranje tih pojedinaca s bojnog polja stvara razorne posljedice po neprijateljsku komandu i kontrolu - izjavio je Dorrian.

Kazao je da je između 3.000 i 4.500 boraca Islamske države ostalo u Mosulu, i dok novi borci nisu u stanju da uđu u grad u velikim konvojima, oni još nastavljaju da se kreću u manjim formacijama.

Sjedinjene Države imaju 4.565 vojnika u Iraku u okviru koalicije pod američkim vodstvom koja pruža široku zračnu podršku, obuku i savjete iračkoj vojsci, koja se bila raspala u 2014, suočena s teritorijalnim napredovanjem Islamske države i njenom munjevitom ofanzivom prema prijestolnici Bagdadu, prenosi Reuters.


(FENA)

SirijaSAD
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.