29.9.2016. 22:20
0
Katalonski parlament pružio podršku separatističkom čelniku
FOTO: Carles Puigdemont
Katalonski regionalni poslanici u četvrtak su odobrili plan regionalnog čelnika Carlesa Puigdemonta da sazove referendum u narednoj godini o nezavisnosti od Španije, koja je od decembra prošle godine bez potpuno funkcionalne vlade.

Puigdemont je sazvao glasanje o povjerenju njegovoj vladi i njenim planovima nakon što se njegova koalicija koja vlada Katalonijom raspala u junu kada je njena najradikalnija komponenta - stranka krajnje ljevice CUP - odbila da podrži vladin budžet za 2016.

CUP je otada tvrdila da će pomoći u ponovnom okupljanju koalicije i glasati za Puigdemonta, ali samo u zamjenu za referendum u narednoj godini.

U obraćanju katalonskom regionalnom parlamentu u srijedu uoči glasanja, Puigdemont je izjavio da će sazvati referendum o nezavisnosti za septembar 2017. bez obzira pristane li centralna vlada u Madridu na njega ili ne.

Obećanje o referendumu omogućilo  mu je apsolutnu većinu u katalonskom parlamentu koji broji 135 poslanika i izglasano mu je povjerenje sa 72 glasa za i deset protiv njega, prenosi AFP.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.