20.11.2016. 14:25
0
Pilot projekat na jugoistoku Turske: Muzika kao oružje u borbi protiv terorizma
Timur Vural, profesor sa Univerziteta Omer Halisdemir u Nigdeu, u Turskoj, projektom korištenja muzike u okviru metoda u borbi protiv terorizma, namjerava doprinijeti sprječavanju djece da postanu članovi terorističke organizacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Vural je  projekat “Muzika u borbi protiv terorizma, prijedlog pilot projekta za Diyarbakir” predstavio i Ministarstvu razvoja Turske. On je na konferenciji u Nigdeu rekao kako borba protiv terorizma neće biti vođena samo oružjem.

Govoreći o značajnim mjerama u borbi protiv terorizma, Vural je dodao kako je u okviru mjera sprječavanja terorizma vrlo značajna socijalna politika.

Profesor je kazao kako je naučno dokazano da muzika utiče na ljudsko ponašanje. Vural je kazao da ukoliko se djeca putem popularne muzičke kulture socijaliziraju i izraze, na socijalnom planu će doći u stanje zadovoljne ličnosti.

Ističe kako su istraživanjima utvrdili da je muzika većinom zanemarena kada je riječ o mjerama borbe protiv terorizma.

Ukoliko bude prihvaćen projekat će biti primjenjen u osam škola u Diyarbakiru, u Turskoj.

Djeca sedmog i osmog razreda osnovne škole učit će svirati gitaru, flautu i druge instrumente, te pjevati hitove pop muzike.

Ako pilot projekat bude uspješan, primjenjivat će se na 447.000 učenika u Diyarbakiru. Vural je dodao rade  na tome da djeca efikasnije prođu proces socijalizacije i da se bolje izraze u društvu.

Profesor je izjavio kako je važno da djeca budu daleko od terorizma. 
“Želimo koristiti muziku, jer je muzika važno oružje. Ljudi na istoku su vrlo muzički talentovani, vrlo su uspješni. Ukoliko iskoriste talenat mogu postati vrlo uspješni”, naglasio je Vural koji je dodao kako namjeravaju da projekat za dvije godine bude zastupljen u cijelom Diyarbakiru.

On smatra kako će muzika u borbi protiv terorizma biti vrlo uspješna.

“Želimo u mozgu djece upaliti lampice umjetnosti. Da bi kulturološke promjene urodile plodom potrebno je 10 do 15 godina, a ne godina ili dvije”, podsjetio je Vural. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.