7.12.2016. 15:41
0
Još jedan turski major postao svjedok pokajnik: Naš lider Fetullah Gulen je naredio vojni udar u Turskoj
U okviru istrage o julskom pokušaju vojnog udara u Turskoj uhapšeni major turske žandarmerije Haydar Hacipasalioglu priznao je veze sa terorističkom organizacijom Fetullahci/Paralelne države strukture (FETO/PDY) i potvrdio da je naredbu o pokušaju vojnog udara s ciljem rušenja državnog poretka izdao vođa te organizacije Fetullah Gulen.

U nadi da će pridobiti blagonakloni odnos turskog tužilaštva, Hacipasalioglu je postao svjedok pokajnik i otkrio brojne detalje o načinu funkcionisanja terorističke organizacije FETO koja je dugogodišnjim infiltriranjem svojih članova u sve javne institucije Turske pokušala 15. jula da sruši demokratski izabranu vlast te zemlje.

U iskazu je 39-godišnji pokajnik priznao da je prvi kontakt sa terorističkom organizacijom FETO/PDY ostvario pred kraj osnovne škole kada je po uzoru na djeda imao želju da postane vojnik, pa je po nagovoru prijatelja počeo da ide na instrukcije na kojima su od početka dominirale vjerske teme.

“Položio sam prijemni ispit za vojnu gimnaziju. Želim naglasiti da meni niko nije direktno dao ispitna pitanja, ali sam lako isti položio jer smo na istrukcijama kod starijih članova FETO-a vježbali na identičnim pitanjima koja smo imali na testiranju“, kazao je Hacipasalioglu.

Dodao je da je tokom gimnazije imao redovne mjesečne sastanke sa nadređenim starješinom kodnog imena “Seyfullah“ koji mu je govorio u superlativima o Gulenu i toj organizaciji kao svjetlu za budućnost.

Ističući kako je u jednom periodu prekinuo kontakte sa članovima FETO-a, Hacipasaoglu je kazao kako je potom upisao Vojnu kopnenu akademiju u Ankari, gdje ga je posjetio FETO starješina kodnog imena “Murat“ i ponovo vrbovao da se vrati u redove te grupe.

“Bojao sam se da me ne prijave ili izbace sa akademije i ponovo sam počeo da se viđam s tim ljudima. Po završetku sam školovanje nastavio na Školi za veziste u Mamaku, a tamo mi je nadređeni bio čovjek kodnog imena “Bilal“. Taj period je protekao u intenzivnim vjerskim skupovima na kojima smo čitali knjige i slušali predavanja. Dobili smo i instrukcije kako da u školi prikrivamo svoje članstvo u Gulenovom džematu“, kazao je svjedok pokajnik.

Dalje pokajnik tvrdi da je poslan na službu u Izmir gdje se opet udaljio od Gulenove organizacije, ali nekoliko mjeseci kasnije posredstvom profesora “Muzaffera“ ponovo pristupio istoj.

 “U tom periodu sam se oženio. Moja izabranica je ljevičarka i moje starješine su me odgovarale od vjenčanja. Bio sam ustrajan i oženio sam ženu koju volim. Ona je ljevičarka i stalno je govorila kako mrzi Fetullaha Gulena i njegovu organizaciju. Nikada joj nisam ni smio reći da sam i ja dio toga. Dobili smo dvoje djece, a nadređeni iz FETO su pokušali da mi nametnu i imena koja sam dao djeci, ali moja supruga nije prihvatila te prijedloge“, kazao je pokajnik Hacipasalioglu.

Prisjećajući se kako je nakon služenja u vojnim bazama u Sirnaku 2010. godine prebačen u Komandu obavještajne službe pri Glavnom štabu žandarmerije u Ankari, svjedok pokajnik je u iskazu tužilaštvu kazao da mu je tu pet godina FETO starješina bio čovjek kodnog imena “Turgut“, a riječ je o zamjeniku šefa Odjela za informacije i tehnologiju Muteremu Col koji se također nalazi na listi traženih u okviru istrage o terorističkoj organizaciji FETO.

“Sa tim starješinom FETO-a sam se redovno jednom mjesečno sastajao, a na njegov prijedlog smo te sastanke u posljednje vrijeme rjeđe održavali kako ne bi bili kompromitirani“, kazao je Hacipasalioglu i dodao da je svakog mjeseca davao 100 ili 200 lira za organizaciju FETO i to pod plaštom navodne milostinje.

Hacipasalioglu dalje tvrdi kako mu je Col kazao da je prije dvije godine išao u SAD i lično se sastao sa Fetullahom Gulenom, te dodaje da je i on jedne prilike u sklopu vojne službe išao u SAD, ali da mu nije odobreno da se vidi sa Gulenom.

“U kući Muhterema Cola sam se 14. jula sastao sa jednim starješinom FETO-a koji nam je kazao da je situacija neodrživa jer su kompromitirani svi članovi te organizacije i da će svi biti otpušteni iz državne službe i biti zatvoreni. Rekao je da se nešto mora učiniti. U govoru punom emocija je kazao da će naredbom Fetullaha Gulena sutra biti pokrenuta važna aktivnost“, kazao je Hacipasalioglu.

Svjedok pokajnik dalje je kazao kako mu je te noći, dakle dan uoči pokušaja vojnog udara, dodijeljen telefon sa instaliranom aplikacijom “Line“ za koju mu je rečeno da je sredstvo dalje komunikacije.

Prisjećajući se dešavanja na dan pokušaja puča 15. jula, Hacipasalioglu je kazao da ga je pozvao potpukovnik Erdogan Cicek sa kojim se sastao na metro stanici Tandogan, gdje mu je Cicek kazao da mu je od tada nadređen potpukovnik Fazil Ergun.

“Otišao sam u kasarnu Guvercinlik i sastao se sa Erginom koji mi je rekao da poduzimamo neke mjere zbog mogućeg terorističkog napada. Rekao sam da mi se čini da je situacija mnogo složenija, a on mi je tad rekao da je strijela ispaljena iz luka i da mogu ostati ili otići, a ako odem da će se desiti i gore stvari. Zajedno smo otišli u Komandu vojnih akademija na Bastepeu i već je pao mrak. Svi smo odjenuli pancire i vojnu opremu. Poslan sam na prvu kapiju i tamo sam se povukao u jedan ćošak i samo sam se molio Bogu. Noć sam tu proveo, a avioni i helikopteru su nadlijetali. Znao sam da radimo pogrešnu stvar. Ujutro su to svi shvatili i bacili smo telefone i uniforme i bježali smo iz baze. Nardeđenom potpukovniku sam tada glasno prigovarao da su mi uništili život i život moje djece“, kazao je svjedok pokajnik.

Pokajnik Hacipasalioglu je otkrio brojna imena oficira koji su bili članovi terorističke organizacije FETO, a tvrdi da u pokušaju puča lično nije učestvovao svojom voljom, već da je na to primoran od starješina te organizacije.

“Unutar organizacije naredbe nadređenih se nisu smjele komentirati, već su samo izvršavane. Mogu sa sigurnošću potvrditi da je naš imam, starješina i lider Fetullah Gulen izdao naredbu da se 15. jula izvrši vojni udar. Duboko se kajem što sam učestvovao u tome. Nisam mislio da će toliko ljudi poginuti. Da sam imao šansu da biram, nikada ne bih učestvovao u tome“, kazao je svjedok pokajnik.

Teroristička organizacija "Paralelna struktura" koju vodi Fetullah Gulen infiltriranjem članstva u sve institucije turske države već nekoliko godina radi na rušenju legitimne i legalne vlasti u toj zemlji, a posljednji konkretni čin te organizacije desio se 15. jula, kada su pripadnici turske vojske odani Gulenu pokušali izvesti vojni udar, a u tome ih je spriječio narod koji je izašao na ulice i policija.

Nakon gušenja pokušaja državnog udara nadležne istražne i pravosudne institucije Turske započele su proces eliminisanja infiltriranih terorističkih elemenata iz javne službe, a u okviru toga je dužnosti razriješen veliki broj službenika.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.