9.12.2016. 13:55
0
Otvorena istraga o padu aviona s brazilskim fudbalerima: Ko je izmjenio izvještaj o letu?
Bolivijski sudac naredio je pritvaranje šefa aviokompanije čiji se avion srušio u Kolumbiji dok je prevozio brazilske nogometaše, a moguće je da će ga optužiti za ubistvo bez predumišljaja.

Gustavo Vargas, penzionisani general ratnog zrakoplovstva i izvršni direktor bolivijske aviokompanije LaMia, požalio se sudu na saslušanju da je nepošteno okrivljen za pad aviona kojem je ponestalo goriva 28. novembra u blizini grada Medellina.

Međutim, tužitelji tvrde da se tragedija u kojoj je stradao 71 putnik, mogla spriječiti.

Naime, sud je odredio pritvaranje Vargasa nakon što je jedna službenica aviokompanije Celia Castedo zatražila azil u Brazilu kada je policija počela istraživati zašto je potpisala manjkav plan leta. Naime, Castedo je potpisom dozvolila da avion poleti iz bolivijskog Santa Cruza s minimalnom količinom goriva dovoljnom da dovrši četverosatni let do Medellina, što je kršenje svih međunarodnih normi.

U pismu koje je napisala, a koje su objavili bolivijski mediji u četvrtak, optužila je svoje šefove da pokušavaju zataškati stvar.

Castedo izričito tvrdi da je, umjesto da odobri let, pokušala spriječiti da avion poleti. Tvrdi kako je odobrila izvještaj u kojem je napomenula dispečeru tri puta da prepravi plan leta zbog nedostatka goriva.

Kazala je i kako su je dan nakon nesreće nadređeni koje nije imenovala 'maltretirali i silili da modificira izvješće', koje je počelo kružiti bolivijskim medijima no čija autentičnost još nije potvrđena.

Castedo tvrdi kako su njezin potpis i pečat bili formalnost i kako je bolivijska agencija za civilno zrakoplovstvo zapravo odgovorna za autorizaciju međunarodnih čarter letova.

Castedo, za koju bolivijski službenici tvrde da je odmah suspendirana i stavljena pod istragu, kaže kako je zatražila azil u Brazilu zato što joj je pravo na poštenu odbranu nije garantirano.

Međutim, vlasti sumnjaju u istinitost njezine verzije. Ministar Milton Claros optužuje Castedo da je prepravila izvješće nakon nesreće kako bi prekrila vlastiti nemar. Stručnjaci su također kritizirali njezine postupke i kazali kako je mogla zaustaviti let da je htjela.


(Avaz/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.