30.12.2016. 20:03
0
Afera oko miješanja Rusije u izbore u SAD-u: Rusi napustili objekte pola sata prije isteka roka
Konvoji diplomatskih vozila od kojih su neki nosili kutije napustili su danas dva ruska objekta uz nadzor agenata Stejt departmenta, pola sata prije roka koji je isticao u podne, prenio je AP.

Sjedinjene Američke Države su juče kao odgovor na navodno miješanje Rusije u predsjedničke izbore u SAD-u uvele niz oštrih sankcija Moskvi koje uključuju protjerivanje 35 ruskih diplomata i zatvaranje dva objekta.

Kako je najavljeno, pristup tim objektima bit će uskraćen svim ruskim zvaničnicima od danas u podne.

Diplomate su dobile rok od 72 sata da napuste SAD.

Kako navodi AP, riječ je o luksuznim odmaralištima u Njujorku i Merilendu u vlasništvu Rusije gdje diplomate decenijama igraju tenis, jedre i plivaju.

Vašington tvrdi da su objekti korišteni za obavještajne aktivnosti.

Kompleks u Merilendu prostire se na 45 hektara, a kupio ga je Sovjetski Savez 1972. godine i služio je uglavnom za odmaranje diplomata iz obližnjeg Vašingtona.

AP je još 1992. godine objavio da je ovaj kompleks pretvoren u 12 apartmana i nekoliko kućica sa po četiri stana. Ukupno, tu je tada živjelo 40 porodica.

U sastavu kompleksa nalaze se i četiri teniska terena, bazen i fudbalsko igralište, a organizovan je i kamp za rusku djecu tokom ljeta i Božića.

U četvrtak su ljudi koji su se predstavljali kao službenici Stejt departmenta zamolili novinare da napuste ovu oblast, navodi AP.

Objekat na Long Ajlendu u Njujorku kupili su Sovjeti 1952. godine.

Rusiji ostaju dva odmarališta za njene diplomate pri Ujedinjenim nacijama na oko sat vremena od Njujorka gde je sjedište UN-a.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.