24.1.2017. 17:31
0
EU: Ekonomska politika koju vodi Trump osuđena na propast
Evropska komesarka za trgovinu Cecilia Malmstrom je izjavila u utorak da će ekonomska politiku koju vodi novi predsjednik SAD-a Donald Trump biti neuspješna, javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju novinarima u Briselu, Malmstrom je kritikovala odluke Trumpa koje je u prvim danima mandata donio u oblasti ekonomije i finansija.

Istakla je kako većina zemalja u svijetu podržava ideju snažnog investiranja i slobodne trgovine, dodajući kako se uspijeh i progres Evropske unije oslanja na, kako je rekla, ideju otvorenog društva.

Naglasila je da bi bilo pogrešno da SAD promoviše protecionističku ekonomsku politiku.

"U današnje vrijeme politike kao što su podizanje zidova, uvođenje trgovinskih barijera i sprječavanje ljudi da se slobodno kreću osuđene su na propast", istakla je Malmstrom.

Novi američki predsjednik Donald Trump donio je u ponedjeljak odluku da povuče SAD iz Transpacifičkog sporazuma o slobodnoj trgovini (TPP). Inače, riječ je o velikom trgovinskom sporazumu koji je potpisalo 12 zemalja, a koje zajedno čine 40 posto svjetske ekonomije.

Trump je u ponedjeljak potpisao dekret kojim ukida učešće SAD-a u Transpacifičkom sporazumu o slobodnoj trgovini, koji je dogovoren tokom vladavine bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame. Trump je tokom predizborne kampanje obećao glasačima da će TPP za koji je kazao da je "ubica radnih mjesta" biti ukinut.

Nakon potpisivanja dekreta Trump je istakao da se o ovoj odluci raspravljalo duže vrijeme.

"Razgovarali smo o ovom pitanju dugo vremena", rekao je Trump, te dodao da je ova odluka "sjajna za američke radnike".

(Anadolu Agency) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.